Това с най-добрите масла за сърцето

1918
Това с най-добрите масла за сърцето
Снимка: iStock

Здравото и силно сърце е важно за здравето на цялото тяло. Освен ежедневните упражнения, ключът към неговото добро състояние е диетата. Някои масла по-специално могат да поддържат сърдечно-съдовата система в добра форма. Според руския кардиолог д-р Олег Варфоломеев те включват зехтин, ленено, рапично и орехово масло.

Разбира се, важно е в диетата да присъстват редовно пресни зеленчуци и плодове, фибри.

"Твърди се, че висококачествените или добри мазнини намаляват нивата на холестерола в кръвта. За разлика от тях по-нездравословните трансмазнини повишават нивата на холестерола, което впоследствие може да запуши кръвоносните съдове. Това увеличава риска от инфаркт", споделя експертът.

Това е най-полезната супа за сърцето, с нея то ще работи като часовник

"Мазнините, които са вредни за здравето, се съдържат главно в пържени, печени или мазни храни. Това са например бисквити или кроасани, както и пържени картофи или готови ястия", казва кардиологът Олег Варфоломеев.

Четири масла поддържат сърцето ви здраво

Здравословните мазнини включват ненаситени мастни киселини. Те могат да бъдат намерени например в маслата. Четири от тях са особено полезни за сърдечно-съдовата система.

"Доказано е, че консумацията на зехтин може да намали риска от сърдечни заболявания. Около 80 процента от зехтина са ненаситени мастни киселини, които са много важни за тялото", казва лекарят.

Зехтинът има и противовъзпалителни ефекти поради съдържащите се в него антиоксиданти .

Рапичното масло е незаменим помощник в кухнята. То съдържа олеинова киселина също понижава нивата на холестерола в кръвта. В допълнение, рапичното масло съдържа не само витамин Е, но и много омега-3 мастни киселини, които също се намират, например, в рибата.

"Лененото масло има дори повече омега-3 мастни киселини от рибеното масло и рибните ястия. То понижава холестерола в кръвта, полезно е за мозъка и помага на хора, страдащи от ревматизъм", казва лекарят.

Ореховото масло също е полезно. Благодарение на своите ненаситени мастни киселини, той насърчава здравето на сърдечно-съдовата система и също така осигурява минерали за непокътнати клетки и фибри за храносмилателната функция.

Но въпреки ползите от тези растително олио, лекарят припомня, че с тях не трябва да се прекалява. Около една супена лъжица от избраното олио всеки ден е полезна за тялото. Когато консумирате този продукт, трябва също да сте наясно, че дори малко количество от него съдържа много калории.

„Това не означава да се откажете от олиото напълно заради калориите. Но трябва да го консумирате само в умерени количества“, казва още кардиологът.

Още: Здраво сърце: Кардиолог разкри 2 зърнени храни, с които то ще работи като часовник

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Инсулинова резистентност - води ли до диабет и как да я разпознаем

Тайната на дълголетието: 5 храни, които всеки столетник яде

Какво се случва с кръвното, ако цял ден стоите вкъщи

Ефективни домашни маски за напукани пети

Бира и диета? Дали е възможно?

Магнезий - как е правилно да се пие магнезий

Отслабване след 40 години - това е най-добрата напитка, която топи килограмите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com