Три признака, че черният ви дроб е претоварен сериозно

25294
Три признака, че черният ви дроб е претоварен сериозно
Снимка: iStock/Guliver

Обръщайте внимание на здравето си. Не го пренебрегвайте и дори при най-лекото съмнение, че нещо не е наред - вземете мерки. Днес ще ви споделим за три от най-честите признаци, които може алармират за проблеми с черния дроб.

Чувство за умора и подпухнал вид

Тези храни съсипват черния дроб

Определиха кои са най-популярните храни, които имат разрушителен ефект върху черния дроб. Злоупотребата с тях може да доведе до там, ч...

Сутрин, когато се погледнете в огледалото - разгледайте лицето си добре! Кръгове под очите или подпухнал вид понякога са ранни белези за проблеми с черния дроб. Не бързайте да се паникьосвате. Може просто да не сте се наспали или да сте консумирали повече алкохол и пържено през последните дни. Ако не възвърнете свежия си вид и продължавате да чувствате умора - потърсете източника на проблема с помощта на вашия лекар.

Сутрешната умора и нежелание да е следствие на "неуспешната" детоксикация на организма ви. Работата на черният дроб е да "пречисти" тялото ви от всички токсини. Добавете към менюто си храни, които са богати на антиоксиданти. Като например броколи; ябълки или тиква. Наблягайте на зеленчуците и плодовете. Те ще нормализират случващото се в стомашно-чревния тракт и ще предотвратят запек.

Запек

Един от признаците за проблеми с черния дроб, е запекът. Нередовното или трудно изхождане сигнализира за проблеми с жлъчния мехур. Той играе ролята на т.нар. "смазка" в червата, която осигурява по-лесното изхождане. Посещаването на тоалетната по "голяма нужда от 1 до 3 пъти на ден, се смята за нормално.

5 златни правила за здрав черен дроб – ето какво трябва да ядете

Добре знаете, че черният дроб е един от най-важните органи за човешкия организъм. Затова и трябва да се грижим подобаващо добре за него...

За да се преборите със запекът, е необходимо да промените менюто си. Добавете зеленчуци, намалете сухата храна и се хранете често на малки порции. Храните богати на фибри са задължителни и значително ще облекчат проблемите ви.

Кожни раздразнения

Кожните дерматити и чувствителната кожа също може да бъдат признак за проблеми в чернодробната система. Възможно е черният дроб да е претоварен и да не смогва с изхвърлянето на токсините. Тогава, тялото ни се опитва да се освободи от тях чрез кожата. Не бързайте да купувате скъпа медицинска козметика. Уверете се, че нямате проблеми с черния дроб, защото в противен случай третирането с стероидни кремове или лекарства ще влоши ситуацията. Обриви по меките части на тялото, както и пожълтяването на очите и кожата симптом на сериозно увреждане на черния дроб. Като например хепатит, цироза или проблеми с жлъчката.

Ако забележите два или повече от посочените симптоми - моментално потърсете лекарска помощ. Навременното лечение е от голямо значение при чернодробните заболявания. Функцията на черния дроб от жизненоважно значение за тялото ни. Според статистиките на СЗО - всяка година се увеличава броя на хора с тежки чернодробни заболявания. Лекарите препоръчват да детоксикираме тялото си редовно и да се грижим за здравето на черния ни дроб.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com