Учени: Тази болка показва висок холестерол

34210
Учени: Тази болка показва висок холестерол
Снимка: iStock

Повишените нива на липопротеините с ниска плътност (LDL) или „лошия“ холестерол в кръвта могат да причинят възпаление в тялото, водещо до увреждане на ахилесовото сухожилие или петата. За това предупредиха ортопеди от американската организация Alliance Foot and Ankle Specialists, пише Express. Тези специалисти се занимават с патологии, възникващи в областта на стъпалата и краката.

Болката, която издава висок холестерол

Възпалението на ахилесовото сухожилие се нарича още тендинит. Самото сухожилие се намира на задната част на подбедрицатa. Обикновено възпалението възниква поради нараняване или прекомерно натоварване на тази част от тялото.

Лекар разкри какво ще се случи с холестерола ви, ако ядете слънчогледови семки

Въпреки това, възпалителният процес може да е свързан с повишени холестеролни нива, което води до образуване на ксантоми в тази област на краката – липидни отлагания под формата на подкожни съсиреци. Според публикация на лекари в списание Lipids in Health and Disease, тези образувания могат да изглеждат като възли или папули. Предшественик на тяхната поява може да бъде удебеляване на сухожилието, което може да бъде диагностицирано само от лекар.

Възпалението на ахилесовото сухожилие причинява болка по време на физическа активност, включително при изкачване на стълби, както и слабост в подбедрицата и подуване на петата. Ако пациентът има анамнеза за сърдечно-съдови заболявания, тогава когато се появят признаци на тендинит, вероятността холестеролните нива да са повишени се увеличава. Проучването установи, че субектите с най-високи нива на LDL имат най-дебелото ахилесово сухожилие.

Възпалението на тази част на тялото само по себе си не може да бъде единственият признак за високи нива на "лошите" липиди в кръвта, така че учените препоръчват да се консултирате с вашия лекар, когато се оплаквате от болки в краката и диагностицирате някакви заболявания.

Високите холестеролни нива често се откриват като съпътстващ проблем с проявена патология, като:

  • атеросклероза;
  • сърдечен удар;
  • удар;
  • ангина пекторис/коронарна болест на сърцето;
  • интермитентно накуцване;
  • затлъстяване;
  • захарен диабет и др.

Има определени категории хора, за които е особено важно да обръщат внимание на нивата на липидите в кръвта си. Поради лоша диета и начин на живот, високите им нива се открива в доста ранна възраст. За мъжете опасността дебне много по-рано, от 35 години, за жените - главно по време на менопаузата, когато производството на естроген намалява. Важно е жените, приемащи орални контрацептиви, да помнят, че те също са изложени на риск. Не забравяйте за наследственото предразположение. Ако е така, бъдете възможно най-внимателни и елиминирайте другите рискови фактори, съветват още учените, извършили проучването.

Още: Висок холестерол - това са 7-те най-добри закуски за свалянето му

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Това е най-малко опасният силен алкохол за черния дроб, ако не се прекалява

Лекар: Яжте тези 5 храни и никога няма да се оплаквате от паметта си

Хората с тази кръвна група остаряват най-бавно

Как да спрете да ставате през нощта - за тоалетната или за вода

Това е най-вредната ядка за черния дроб

Кардиолог: Яжте това 2 пъти седмично и кръвното ви ще бъде нормално

10 лекарства, които НЕ се пият с кафе

20 храни, които помагат за отслабване

Лекар: 4 храни, които са най-вредни за панкреаса

Това е най-добрият пролетен зеленчук за холестерола и имунитета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com