Учени: Това е зеленчук №1 за сваляне на кръвната захар

7591
Учени: Това е зеленчук №1 за сваляне на кръвната захар
Снимка: iStock

Един достъпен зеленчук отдавна е известен със своите впечатляващи ползи за здравето – от защита от рак до набавянето на тялото на хранителни вещества, които могат да поддържат здравето на сърцето и мозъка. Освен това броколите са отлично средство за понижаване нивата на кръвната захар.

Броколи за сваляне на захарта

Кръстоцветният зеленчук е богат на хранителни вещества като витамини А, С, К, фолиева киселина, фибри и калий, от които тялото се нуждае, за да функционира добре, пише Eatingwell. Броколите имат специални ползи за понижаване на нивата на кръвната захар.

Учени: Тази билка сваля килограмите, захарта и холестерола

Комбинацията от ниско съдържание на въглехидрати и забавящи храносмилането фибри означава, че консумацията на този зеленчук оказва минимално въздействие върху кръвната глюкоза.

Изследванията показват, че броколите могат да помогнат за понижаване на нивата на захарта, когато се консумират редовно за дълъг период от време. Сулфорафанът, съдържащо сяра съединение, намиращо се в кръстоцветните зеленчуци, което им придава характерния вкус и горчивина, може да помогне за контролиране на високата захар и инсулиновата резистентност. Също така то е способно да намали оксидативния стрес, който уврежда кръвоносните съдове.

Яденето на броколи е друг начин хората с висока кръвна захар да останат хидратирани, казва ендокринологът Анджелина Бануелос-Гонзалес.

Тя обяснява, че когато нивата на захарта ви се повишат, вие също сте изложени на риск от дехидратация, тъй като високите нива на глюкоза ви карат да уринирате по-често. Броколите са 90% вода, така че яденето на пресни плодове и зеленчуци като тях помага на тялото да остане хидратирано.

В същото време диетолозите отбелязват, че броколите са полезни както пресни, така и замразени. Според USDA, ако купите пресни броколи, те могат да се съхраняват от три до пет дни в хладилника. Освен това не се страхувайте да броколи. След прибиране на реколтата се замразява бързо, запазвайки всички витамини и минерали.

Други ползи за здравето от броколите

Този зеленчук може да понижи нивата на холестерола. Броколите се използват и за предотвратяване на чревни заболявания и инфаркт. Освен това зеленчукът може да забави процеса на стареене в организма и да запази младостта по-дълго. Заради полезните вещества в състава си той е в състояние да предотврати развитието на свързани с възрастта заболявания , които имат пагубен ефект върху човека и значително съкращават живота.

Още: Тези храни затоплят тялото и свалят кръвната захар

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com