Укрепване на целия организъм с помощта на народната медицина: Вижте коя билка може да ви помогне

4990
Укрепване на целия организъм с помощта на народната медицина: Вижте коя билка може да ви помогне
Снимка: iStock

Една от много ценните билки срещани на територията на нашата страна безспорно е омана. Билката расте по влажни сенчести места в горите, из крайречни храсталаци и покрай планински потоци, по-често над 1000 м. надморска височина, предимно в източните части на страната.

Той е многогодишно растение. Стеблото му достига до 2 метра. Цветовете на омана са жълти, а цъфтенето става през юли и август. Използуват се корените с коренището, събрани късно през есента или през ранна пролет. Още: Билката която може да ви помогне при бронхит, гастрит и язва: Вижте коя е тя

В медицината се употребяват само корените. Корените и коренището се използват при различни възпалителни заболявания на дихателната система (бронхити, белодробни възпаления и др.), особено при такива с гъсти бронхиални секрети и кашлица. Прилагат се още при възпалителни заболявания на стомашно-чревния канал (диарии, язва, гастрит и др.), стимулират апетита и подобряват храносмилането. Имат и жлъчегонно действие и могат да се използват при някой заболявания на жлъчните пътища. В българската народна медицина белият оман се препоръчва още при болезнена менструация, хемороиди, при кожни заболявания, при чревни паразити и др. Главната съставна част на омана е хеленина, който именно спира развитието на туберкулозните бацили.

За вътрешна употреба се приготвя отвара (1 супена лъжица ситно нарязани корени на ½ л. вода), като варенето продължава 10 мин. От прецедената и изстинала отвара се взема по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

Противовъзпалителното действие на билката в съчетание с известно противомикробно действие прави оправдано външното прилагане на отвара и воден извлек от бял оман за лечение на кожни заболявания (екземи, рани, язви, сърбеж, копривна треска и др.) възпаления на венците, зъбобол (гаргара). Препоръчват се мехлеми (например 1 част прах от корени в 10 части свинска мас или маслиново масло). Още: Кашлица: Помагат ли наистина билките при заболявания на дихателната система?

Известното оманово вино може всеки да си направи. То се приготвя, като се накиснат 4 до 7 дни 50 грама надробени оманови корени в един литър червено вино. Пие се три или четири пъти дневно, половин час преди ядене по една малка чашка.

Благотворното действие на омановото вино върху слабите и анемични хора, както и върху всички, които се оплакват от липса на апетит, е изненадващо. Омановото вино действа укрепително на целия организъм.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: Тези лекарства повишават риска от високо кръвно

Бързо отслабване: Яжте този зеленчук поне 2 пъти седмично

Учени: Това е най-добрият сок за сърцето

7 алкални храни, които предпазват от инфаркт и наднормено тегло

Столична дентална клиника предлага безплатни прегледи за деца

3 симптома на много опасни заболявания, които е лесно да пропуснете

Какъв магнезий да си купя – видове, ползи и за какво помага

Наследява ли се хипертонията?

Този зеленчук сваля холестерола и предпазва костите

Бучката под мишницата е опасен симптом за жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com