Вижте как правилно да измерите кръвното си налягане

58927
Вижте как правилно да измерите кръвното си налягане
Снимка: Pixabay.com

В наши дни много хора страдат от високо кръвно налягане, като то вече е проблем не само на възрастните, но и на младите.

Честото главоболие, слабост и замайване са само част от симптомите, които показват скок на кръвното налягане. Апаратът за кръвно може да се намери почти във всяко семейство, защото този проблем не може да бъде пренебрегнат, особено при възрастните и бременните жени.

Но възможността да използвате апарата и да разберете какво означава резултатът не е гаранция, че ще получите правилните данни. Дори и лекар, можете да получи изкривен резултат, защото има правила за измерване на налягането, които не са свързани с качеството на устройството. 90% от хората не ги вземат предвид.

Пациентите с високо кръвно ще спестят пари

С 5,5 млн. лв. ще намалеят разходите на пациентите за лекарства за хипертония, изчисляват от здравната каза. От тази година най-евтинит...

Вижте как да измервате правилно кръвното си налягане:

Апаратът за кръвно може да показва грешни данни, тъй като повечето хора злоупотребяват и не вземат под внимание някои правила за подготовката на този процес. За да не грешите, при измерване на налягането с електронен или механичен апарат, обърнете внимание на следните правила.

ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА НАЛЯГАНЕТО

Най-малко 30 минути преди измерването на кръвното налягане трябва да се въздържате от пушене и пиене на кофеинови напитки (кафе, кола, чай).

Крушите нормализират кръвното

Редовното консумиране на такива плодове като крушите може да подобри показателите на кръвното налягане и съдовата функция при хора с ме...

Преди да измервате кръвното налягане, трябва да почивате най-малко 5 минути.

Пикочният мехур трябва да се изпразни преди измерване на кръвното налягане.

Измерванията не се извършват в рамките на 2 часа след взимане на лекарства. Второ измерване на налягането може да се направи поне една минута след първото.

Ръката по време на процедурата, трябва да е поставена така, че лакътят с нанесения маншет да е на нивото на сърцето. Долният край на маншета трябва да е 2-3 см над лакътя. Необходимо е да седите, облегнат на стола.

Не говорете по време на измерването. Краката не трябва да са кръстосани по време на измерването и винаги трябва да са на пода.

Нова норма за кръвното налягане

Приетите за норма показатели на кръвното налягане трябва да се подложат на преразглеждане – такова е заключението на американски ...

Също така вземете под внимание факта, че механичният апарат е много чувствителен към шума в помещенията. Следователно, често стойностите на налягането, измерени в аптеката, се различават от действителните данни.

Неспазването на тези условия може да доведе до завишаване на кръвното налягане: след приемането на кафе — 11/5 mm Hg, алкохол — 8/8 mm Hg, пушене — 6/5 mm Hg, с пълен пикочен мехур — 15/10 mm Hg, при липса на облегалка за гърба — с 6-10 mm Hg, при липса на правилна позиция за ръката — със 7/11 mm Hg.

За тези, които нямат умения за използване на обикновен апарат за кръвно и не искат да се занимавам с него, има електронни автоматични устройства за лакътя, китката или пръстите на ръцете. Но се твърди, че нямат толкова точни данни, колкото механичните им аналози.

Никога не игнорирайте високото кръвно! Хората, които не придават значение на този проблем, са 7 пъти по-склонни да развият нарушения в церебрална циркулация, 4 пъти по-вероятно да получат исхемична болест на сърцето и 2 пъти по-вероятно да имат разширени вени.

източник: fakti.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com