Високо кръвно: Лекар разкри кои са най-добрите храни за хипертониците

11039
Високо кръвно: Лекар разкри кои са най-добрите храни за хипертониците
Снимка: iStock

Здравословната диета може да бъде едно от най-добрите оръжия във вашия арсенал срещу хипертонията, известна още като високо кръвно налягане. То е предшественик на сърдечни заболявания и инсулт, така че е важно да го държите под контрол.

Диетата предлага ефективно средство за намаляване на високите стойности на налягането. Руският кардиолог д-р Олег Варфоломеев споделя кои са най-добрите продукта в случая - от кисело мляко до домати и кой е правилният начин за тяхната консумация.

Най-добрите храни за сваляне на кръвното

Ядки - независимо дали ги ядете като лека закуска или ги добавяте към салата, те са изключително полезни. Богати са на здравословни мазнини, които може да ви помогнат да контролирате налягането си.

Кардиолог: Това е новата норма за долна граница на кръвното

„Шамфъстъкът е особено богат на калий, който е необходим за регулиране нивата на артериалното налягане“, казва кардиологът.

Киселото мляко съдържа минерали и витамини, включително калций, калий и магнезий, както и витамин D.

„Доказано е, че тези минерали понижават налягането, като действат директно върху стените на артериите“, казва още експертът.

Д-р Варфоломеев пояснява, че смутитата предоставят страхотна възможност да добавите плодове, зеленчуци, ядки и семена към диетата си, което може да помогне да увеличите максимално количеството понижаващи хипертонията храни, които консумирате.

„Опитайте да добавите суперхрани като спанак, горски плодове и семена от чиа към вашето смути за допълнителен вкус“, споделя експертът.

 

Подобно на киселото мляко, доматите са богати на калий, който помага да контролирате налягането си. В допълнение, този сочен зеленчук съдържа каротеноидния пигмент ликопен.

„Ликопенът има огромен благоприятен ефект върху здравето на сърцето и може значително да намали рискови фактори като високо артериално налягане“, добавя кардиологът. 

Изометричните упражнения са почти два пъти по-ефективни от упражненията, препоръчанвани от повечето специалисти. Изометричните упражнения - седене на дъска и стена - ангажират мускулите без движение.

Пациентите трябва да се занимават с аеробна дейност с умерена интензивност, като колоездене или бързо ходене, поне 150 минути всяка седмица. В комбинация с диетични и други промени в начина на живот това съдейства за понижаване на кръвното налягане. 

„Чрез изследване както на систоличното налягане, така и на диастоличното налягане, изследователският екип установи значително понижение след всички категории упражнения. Изометричните упражнения обаче се оказаха най-ефективните от всички физически дейности“, добавя кардиологът.

Още: Лекар разкри какво се случва с кръвното и сърцето, когато ядете сирене

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат череши при диабет?

Осем естествени средства за намаляване на мазнините в кръвта

Какви здравословни проблеми показва силният косопад?

Вместо вода: 3 напитки, които да пиете преди закуска

Защо ТРЯБВА да ядете яйца на закуска - 6 добри причини

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com