Витаминът, който е отговорен за доброто ни зрение

34050
Витаминът, който е отговорен за доброто ни зрение
Снимка: iStock

Има много причини, заради които зрението ви да стане значително по-лошо: заради различни заболявания, генетична предразположеност, както и поради липса на определени витамини в организма. Учените са открили, че витамин В12 може влияе положително на зрителната острота.

Едно от усложненията, свързани с липсата на този витамин, е оптичната невропатия – увреждане на зрителния нерв, което влошава качеството на зрението.

Този симптом с очите издава дефицит на важен витамин

Потрепването на очите може да е признак за липса на витамин В12 в организма. В някои случаи дефицитът на това вещество води до смущения...

Учените се спират на един клиничен случай, който доказа способността на витамин В12 да влияе на зрението. 63-годишен мъж е постъпил в офталмологична клиника за операция на катаракта след прогресивно влошаване на зрението през предходните два месеца.

Мъжът е диагностициран с дефицит на витамин В12 след като му е направен кръвен тест. Тогава са му предписани добавки от този витамин и фолиева киселина, но те не могли да компенсират липсата на В12. След това известно време витаминът се прилагал интрамускулно на пациента, освен това той приемал и фолиева киселина.

Поставена му е диагноза двустранна оптична невропатия поради дефицит на витамин В12. Пет месеца по-късно мъжът съобщава, че зрението му се е подобрило леко след последния преглед. Подобрили се и показателите за зрителната острота. Освен това след девет месеца зрението му станало още по-добро и мъжът успял да си върне шофьорската книжка. Тестовете показват, че серумните нива на В12 и фолиева киселина са се повишили доста.

Това не е единственият път, когато приемането на витамин В12 е помогнал за подобряване на зрителната острота. Подобен пример, за 68-годишен мъж, който е преживял двустранна загуба на централно зрение в продължение на няколко месеца, е описан на уебсайта на Националния център за биотехнологична информация (NCBI).

Съвет: Никога не приемайте тези 2 витамина заедно

В стремежа да подобрим здравословното си състояние често приемаме хранителни добавки и витамини, без предварително да се консултираме с...

Експертите от Thyroid Patient Advocacy обясниха, че необичайната загуба на зрение заради дефицит на витамин В12 е свързана с увреждане на зрителния нерв. Факт е, че поради липса на вещество, нервният импулс, който отива от окото към мозъка, не може да бъде предаден правилно, което неизбежно води до загуба на зрение.

Доброто зрение може да се запази до дълбока старост. Определени витамини, които поддържат здравето на очите, играят голяма роля в това. Ако и вие имате проблем със зрението си, направете консултация с офталмолог. Той най-добре ще прецени какво е състоянието ви и какво е необходимо да се предприеме за подобряването му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com