Внимание: Въздухът в апартамента ви е по-опасен от външния

1415
Внимание: Въздухът в апартамента ви е по-опасен от външния
Снимка: iStock/Guliver

Градската среда не е благоприятна за здравето. Oпасността може да ви дебне не само на улицата.

Какво замърсява въздуха

Поради големите индустрии, транспортните емисии и липсата на гори в близост до мегаполисите, повече от 80% от населението на градовете в света диша мръсен въздух.

Всички тези вещества спокойно проникват в къщи и апартаменти през отворени прозорци и врати - просто погледнете натрупването на сажди и прах по первазите на прозорците или вътрешните фитинги. Освен това всеки апартамент има свои собствени източници на замърсяване: прах, частици битова химия, животински косми. Следователно въздухът в къщата може да бъде дори по-опасен за здравето, отколкото навън.

Твърди частици

Ключов показател за замърсяването на въздуха е концентрацията на прахови частици. Може да се види домакински прах, но най-опасните частици - ултрафини PM10 и PM2.5 -  са невидими за човешкото око. Първата е шест пъти по-тънък от косъм, а втората е на 24.

Частиците PM10 са способни да проникват дълбоко в белите дробове и да се утаят в тях. Малките PM2.5 проникват през мембраните и отиват направо в кръвоносната система. Те причиняват вреда на здравето - провокират рак и сърдечни заболявания. Те също могат да повлияят на настроението, да причинят главоболие, да намалят работоспособността на човек и дори интелектуалните способности

Вредни газове

Какда си осигурим по-чист и свеж въздух у дома

Домът е най-сигурното място по време на пандемия, където се чувстваме защитени от общия враг коронавирус. Прекарваме повече време вкъщи...

Озоновият слой в горните слоеве на атмосферата е важен за поддържането на живота на планетата, но на нивото на земята озонът е компонент на смога. Излишъкът от този газ във въздуха може да доведе до проблеми с дишането, да наруши белодробната функция и да причини белодробни заболявания.

Домакински прах и битови предмети

Основният източник на обикновен домашен прах са самите жители на къщата. Образува се от мъртви кожни клетки, пърхот, коса, животински косми, влакна на дрехите. Ето защо, дори при затворени прозорци, в апартамента все още се натрупва прах. Малки частици постоянно се носят във въздуха, докато по-големите частици се утаяват върху повърхностите. Освен това огромен брой опасни микроскопични паразити - акари - живеят в килими, матраци и възглавници.

Концентрацията на замърсители в къщата може да бъде 2-5 пъти по-висока качество на въздуха в помещенията отколкото в градския въздух.

Отървете се от вредните материали

Подобрете качеството на въздуха в дома си с тези 3 съвета

Качеството на въздуха е от изключително значение за здравето ни. Мръсният въздух може да доведе до проблеми с белите дробове, влошаване...

Не купувайте мебели, които са вредни за качеството на въздуха. Черният списък включва ПДЧ, ПДЧ, полиетилен, пяна, каучук, полиуретан и други синтетични материали. Най-екологичните са паркет или дъски за паркет, керамични плочки и хартия или екотапет от юта или бамбук

Забранете пушенето у дома

Ако не можете да се откажете от лошия навик, трябва поне да пушите извън дома. Остатъчният никотин се утаява на всички видими повърхности на помещението и реагира с озон и азотен оксид. В този случай се появяват нови съединения - потенциални канцерогени.

Почиствайте редовно

За да се отървете от прах и косми от домашни любимци, които са се заселили на повърхности, се налага мокро почистване с почистващи средства поне веднъж седмично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com