За да спрете със затлъстяването - прочетете това, ще ви помогне

15932
За да спрете със затлъстяването - прочетете това, ще ви помогне
Снимка: iStock/Guliver

Британски молекулярни биолози идентифицираха 74 неизвестни досега места в човешката ДНК, чието ниво на активност влияе пряко върху метаболизма и вероятността от затлъстяване. Изследването е публикувано в научното списание „Metabolites“.

"Много от тези ДНК участъци и свързаните с тях метаболити влияят пряко върху индекса на телесната маса. Тяхното последващо изучаване ще ни помогне да разберем как се развива затлъстяването при някои хора, а в дългосрочен план ще ни позволи да създадем нови терапии за поддържане на нормално тегло, като се имат предвид генетичните характеристики на пациентите", казва Кристина Мени, изследовател в Кралския колеж в Лондон и един от авторите на проучването.

През последните четири десетилетия броят на хората с наднормено тегло и затлъстяване се увеличава бързо в целия свят. Експертите на Световната здравна организация смятат, че броят на хората със затлъстяване се е утроил от 1975 г. насам, като в края на миналото десетилетие броят на мъжете и жените с наднормено тегло е достигнал около 2 милиарда.

Вероятността от развитие на затлъстяване, както показват последните научни наблюдения и опит, зависи не само от начина на хранене и нивото на физическа активност на човека, но и от гените и хормоните, които регулират обмяната на веществата. По-специално, лекарите вече активно използват лираглутид, аналог на човешкия хормон GLP-1, за борба със затлъстяването и премахване на излишната глюкоза от организма.

Тази домашна терапия спасява от много болести

Апитерапията е лечебен метод, който се базира на благоприятното въздействие на пчелните продукти, т.е. мед, прополис, пчелно млечице, в...

Мени и колегите ѝ са открили голям брой кандидати за такива средства или "мишени" за лекарства срещу затлъстяване, като са анализирали геномите на повече от 8800 британски доброволци, участвали в изготвянето на базата данни BioResource. Тя съдържа виртуални копия на геномите на всички участници в проучването и информация за това кои хормони, други сигнални молекули и хранителни вещества, участващи в метаболизма, присъстват в организма им.

Учените са използвали тази информация, за да направят цялостен преглед на влиянието на особеностите в структурата на ДНК на доброволците върху концентрацията на около 700 метаболита в кръвта им. Мени и колегите ѝ са проверили резултатите от тези изчисления с помощта на друга база данни, в която са включени повече от 1700 души от други европейски държави.

Като цяло биолозите са успели да идентифицират около 200 ДНК участъка, които влияят върху концентрацията на около 500 сигнални молекули, хранителни вещества и хормони, участващи в метаболизма. Около 120 от тях вече са били изследвани от учените в миналото, а 74 области на генома по-рано не са били свързвани с метаболитни нарушения и затлъстяване.

Учените се надяват, че последващият анализ на структурата и свойствата на тези ДНК области ще им помогне да открият неизвестни досега мутации, които влияят на склонността на носителите им към наднормено тегло, както и да открият нови механизми, контролиращи кръговрата на хранителните вещества в човешкото тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com