За хората с тези болести кафето е много полезно

24374
За хората с тези болести кафето е много полезно
Снимка: iStock

Кофеинът повишава бдителността и точността при откриване на движещи се обекти, а също така и подобрява времето за реакция. Това са установили учени в първото по рода си проучване на ефектите на кофеина върху динамичните визуални умения. 

„Много от това, което се случва в нашата среда, се движи – като да се опитвате да пресечете натоварено кръстовище като пешеходец или да намерите нещо на рафт, докато вървите по пътеките на магазин за хранителни стоки“, каза д-р Кристин Далтън от училището Waterloo по оптометрия и визия. "Тестването на зрителната острота при динамични условия може да предостави повече информация за нашата функционална производителност."

Зрителната острота се отнася до способността на човек да открива и разпознава малки детайли и може да бъде измерена при статични (неподвижни) или динамични (движещи се) условия. Докато както статичната, така и динамичната зрителна острота предоставят важна информация за това как взаимодействаме със света около нас, уменията за динамична зрителна острота са особено важни в многото ежедневни дейности, в които се движим ние или обектите около нас.

Не пийте такава вода през зимата, опасна е!

Безспорен е фактът, че водата няма равна на себе си напитка по утоляване на жаждата в горещото време. Специалистите обаче съветват да н...

„Въпреки че вече знаем, че кофеинът увеличава скоростта на бързите движения на очите, искахме допълнително да проучим как точно кофеинът подобрява визуалната обработка и улеснява откриването на движещи се зрителни стимули чрез тестване на динамичната зрителна острота“, каза съавторът Беатриз Редондо от Катедрата по оптика на Университета на Гранада.

В два отделни дни половината от участниците в проучването са погълнали капсула с кофеин (4 mg/kg), докато другата половина е приела таблетки плацебо. С помощта на компютърен тест са били измерени реакциите на хората преди и 60 минути след приема на кофеин.

Участниците, които са погълнали капсулите с кофеин, показват значително по-голяма точност и по-бърза скорост при идентифициране на по-малки движещи се стимули. Заключението е, че кофеинът влияе положително върху обработката на стимулите и вземането на решения. Скоростта на движение на очите и контрастната чувствителност, които са част от динамичното представяне на зрителната острота, също са чувствителни към приема на кофеин.

Изследването е публикувано в списание Psychopharmacology.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com