Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво са полезни доматите?

16 юни 2024, 13:52 часа

Без значение как ги ядете, доматите предлагат много ползи за здравето. За изненада на мнозина, доматите всъщност се считат за плод, а не за зеленчук, според ботаническата дефиниция. „Въпреки това, поради техния пикантен вкус, доматите се считат за зеленчук в готвенето“, обяснява д-р Тейлър Янулевич, хематолог-диетолог в клиниката Mayo, пред USA Today.

Здравословни ли са доматите?

Консумацията на домати се свързва с намален риск от рак поради наличието на мощен антиоксидант, известен като ликопен. Д-р Янулевич обяснява, че този антиоксидант е това, което придава на повечето домати техния „наситено червен цвят“. Заради това вещество се смята, че доматите предотвратяват някои видове рак, като рак на простатата.

Ликопенът, присъстващ в доматите, може също да „помогне за намаляване на хроничното възпаление“, каза психиатърът и диетолог д-р Ума Найду.

Без химия: Как да се избавите от маната по доматите

Доматите са богати на калий, минерал, който помага за регулиране на кръвното налягане и също е важен за мускулната контракция и клетъчния баланс. Доматите също са богати на фибри, които могат да ви помогнат да се чувствате сити по-дълго, да подобрят храносмилането и да поддържат нивата на кръвната ви захар по-стабилни.

Доматите също съдържат бета-каротин, който се превръща във витамин А в тялото и насърчава здравословния растеж и стареенето", каза д-р Найду.

Те също така съдържат фолиева киселина, мед, манган, протеини, ниацин и витамин К, но са особено добър източник на витамин С, „който е важно хранително вещество за здрава имунна система, тъй като помага в борбата с инфекциите“, коментира д-р Янулевич. Всъщност един голям домат, отбелязва тя, съдържа 14 милиграма витамин С, "еквивалентно на 15 процента от препоръчителното дневно количество за мъже и 18% от това за жените над 19 години."

Възможно ли е да се ядат домати всеки ден?

Поради всички тези предимства, включването на доматите в диетата ви почти винаги е плюс. Единствените противопоказания могат да бъдат алергии или склонност към киселини. В останалите случаи доматите могат да бъдат въведени в диетата без ограничения.

Ежедневното пиене на доматен сок има много ползи за здравето, като предотвратяване на рак, насърчаване на здравето на сърцето и намаляване на възпалението. Доматеният сок има и много други ползи за здравето, от лечение на настинки и грип до подпомагане на укрепването на имунната система. Доматеният сок е пълен с антиоксиданти, витамини и минерали, богат на ликопен и витамин Е.

Сложете това във водата за поливане на чушките и доматите през юни - реколтата ще е 2 пъти по-богата

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес