Защо бенките не се превръщат в ракови тумори

55969
Защо бенките не се превръщат в ракови тумори

Американски генетици изясниха, че бенките, представляващи малки доброкачествени тумори, спират своя растеж и не се превръщат в раково огнище на кожата благодарение на изработвания от техните клетки белтък p15.

Този белтък ги кара да спрат деленето, става ясно от статия, публикувана в сп. Cancer Discovery.

Откриха защо възниква ракът

Ракът може да се развие не само поради увреждания на ДНК, но и при развитие на много редки дефекти в работата на белтъчните сигнални ве...

"Мутацията в гена BRAF, която предизвиква растежа на бенките, освен това кара клетките да отделят и молекули на белтъка p15, който потиска ръста на раковите тумори – той играе ролята на молекулярна "спирачка", която преустановява деленето на клетките.

Деленето се явява всъщност главното, което отличава меланомата, кожния рак, от бенките. Ако клетките на бенките загубят тази "спирачка", те могат да се превърнат в рак", обяснява Тод Ридки (Todd Ridky) от Пенсилванския университет във Филаделфия (САЩ).

Ридки и колегите му стигнали до този извод, като експериментирали с късчета своеобразна човешка кожа, отгледана в лабораторни условия. Нейните клетки били получени от нормални бенки на хора и меланомни образувания. Късчетата от тази кожа учените присаждали на мишки и наблюдавали дали ще се превърнат в ракови тумори.

Както показали експериментите, увреждането само на гена BRAF не било достатъчно за развитието на меланома – ръстът на раковите тумори бил възможен само в случай че в меланоцитите – пигментни клетки на кожата – липсвали молекули на белтъка р15. В противен случай растежът и деленето на меланоцитите спирало, когато тяхната колония достигнела размер няколко милиметра.

Като сравнили съдържанието на пигментни клетки в бенките и чистата кожа, учените с учадване открили, че в първите се съдържат 140 пъти повече молекули р15, а в раковите култури този белтък изцяло отсъствал.

Японски фармацевти разработват ново лекарство срещу рак

Специалисти от японската фармацевтична компания Takeda, съвместно с учени от Института за химична биология и фундаментална медицина на ...

Следващите опити показали и причината за това – мутацията на BRAF кара кожните клетки да отделят огромно количество сигнален белтък TGF-бета, който управлява процесите на техния растеж и самоунищожение.

Когато концентрацията на това вещество в кожата достигне критична точка, p15 се "включва" и започва да спира деленето на клетките.

Тази особеност от процеса на образуване на бенките едновременно обяснява защо бенките успяват да нараснат до видими размери и защо всички те се различават по форма и големина.

Както смятат Ридки и колегите му, увреждането на p15 може да е свързано и с други видове рак, което учените ще проверят в близко бъдеще, пише РИА Новости.

 

Яжте орехи срещу рак

Шепа орехи на ден може да помогне за забавяне на растежа на раковите тумори, сочи ново проучване. Омега-3 мастни киселини и други съед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com