X
 
 

Защо Индия изпревари Китай по замърсяване на въздуха? (ВИДЕО)

1044 0
photo of Защо Индия изпревари Китай по замърсяване на въздуха? (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver
Северна Индия продължава да се бори с екстремно високите нива на замърсяване, и това поставя отново въпроса за качеството на въздуха в Азия. Пекин отдавна е известен със своя смог - но статистиката показва, че жителите на Индия, Пакистан и Бангладеш дишат далеч по-лош въздух, пише BBC.

Кои са най-замърсените градове в Азия?

Според информация на Greenpeace и IQ AirVisual, швейцарска група, която събира данни за качеството на въздуха в цял свят, от 30-те града с високи показатели на замърсяване, 22 се намират в Индия. Останалите 8 града са в Пакистан, Бангладеш и Китай. Пекин се нарежда едва на 122 позиция в тези изследвания.

През 2018г. според доклад за качеството на въздуха в света в първата 13-тица се нареждат градовете Делхи, Дака, Кабул, Манама, Катманду, Пекин, Абу Даби, Джакарта, Ханой и Исламабад. Като цяло миналата година Бангладеш е страната с най-лош въздух, следван от Пакистан и Индия.

Класациите се базират на средното замърсяване и изследват качеството на въздуха на годишна база. На статистиката обаче не може да се разчита на 100% по две причини: станциите не са развномерно разположени в страните и няма сигурност за коректността и прозрачността на получените данни. Въпреки това данните със сигурност показват налагаща се тенденция.

И все пак, защо замърсяването на въздуха в Индия е по-високо от това в Китай?

Замърсяването в градските райони обикновено е комбинация от различни фактори: най-вече трафик, електроцентрали, изгарянето на изкопаеми горива, и развити тежки индустрии.

Това, което отличава Китай от Индия, е, че в последната все още фермерите изгарят много стърнища при обработването наземята си в селскостопанските райони. Обикновено през есента, нивото на замърсяване на въздуха се увеличава.

Не можете да подценявате изгарянето при обработката на земя като фактор за замърсяването, въпреки че често се подчертава по-голямото влиняние на автомобилите и тежката промишленост, подчертава доц. Томас Смит от Училището по икономика в Лондон пред BBC.

Горенето на отпадъци при селскостопанското производство е проблем с който Китай се справи като забрани процеса и така успя да спре този вид замърсяване, обяснява той.

Заради гъстия смог преди дни Върховният съд на Идния разпореди да спре паленето на стърнищата около Делхи, но настъпващата зима влошава положението. Въздухът през този сезон застоява и държи замърсителите над града, казва доцентът.

Чрез НАСА можем да проследим концентрацията на пожари и топлинни аномалии през последните дни и седмици. Районът северозападно от Делхи показва силно необичайна концентрация на огнища, подчертава Смит.

Разликата между двете държави, според изследователя, е в това, че Индия действа, следвайки събитията, докато реакцията на Китай е превантивна.

Какво може да причини замърсеният въздух?

Индия се изравни с Китай по брой смъртни случаи, причинени от мръсния въздух

Въздухът в Индия е един от най-опасните за дишане в света. Страната е догонила Китай по брой смъртни случаи, причинени от замърсяването...

Нивата на замърсяване се категоризират чрез измерване на нивата на опасни частици във въздуха. След това резултатът се класифицира в скала от добро до опасно.

"Ефектът от замърсяването е различен за всеки човек", обяснява д-р Кристин Коуи от Университета на Нов Южен Уелс. "Някои хора се оплакват от дразнене на очите, гърлото, поява на хрипове и обостряне на симптоми на астма. Кашлицата със сигурност е също много често срещан симптом - дори при хора, които не страдат от астма. Засегнати са предимно много младите и възрастните хора, както и хората с вече съществуващи респираторни заболявания като или със сърдечни проблеми.", подчертава тя.

Според Коуи дори краткото излагане на въздух с лошо показатели на замърсяване може да предизвика атака на астма или да увеличи риска от инсулт.

Колкото по-дълго вдишваме, толкова по-големи са рисковете, а начините да се защитим са малко.

Индия ще се превърне в най-населената страна в света

След по-малко от десет години Индия ще изпревари Китай и ще се превърне в най-населената държава в света, съобщава Reuters, цитирана о...

Съветът е да останете на закрито, да намалите физическите упражнения и да носите маска. За жалост в бедни страни като Индия тези съвети не работят. 

"Това е токсичен въздух", казва Дейвид Тейлър, професор по промени в околната среда в Националния университет в Сингапур. "Много често е неудобно да се предпазите, особено ако се налага да работите навън и ако се налага да вършите работа, която изисква по-тежък физически труд."

Историята учи

Днес нивата на замърсяване в Европа, Австралия и САЩ са значително по-ниски от екстремните показатели на Индия, особено в последните дни, пише BBC. Всъщност голяма част от познанията за замърсяването и качеството на въздуха съвременната наука придобива след 1952г. Тогава Лондон бил покрит с наричания "Голям смог" - дебел токсичен слой замърсяване, което не се вдигнало от града с дни. Основен причинител за смога се оказали електроцентралите по течението на Темза.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 20 ноември

Овен Това е ден, в който с лекота ще усвоявате нови знания. Проявената мъдрост ще ви носи плодове дълго време. Телец Това е ден, в който творческата...

Последно в Актуално