62-ма са вече заразените с коронавирус у нас (ВИДЕО)

16035
62-ма са вече заразените с коронавирус у нас (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

62-ма души са вече заразените във България. Това заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на кризисния щаб за борба срещу коронавируса, по време на редовния вечерен брифинг.

Стана ясно, че във ВМА от 95 направени проби, 4 са положителни, които се намират под домашно лечение. В Националната лаборатория 145 проби са направени, като 6 са положителни, каза ген. Мутафчийски. Той заяви, че болните, които са в отделните клиники, са както следва: ВМА - 10, "Пирогов" - 2, Александровска болница - 2, в Габрово - 2 и в Плевен - 4. От Белодробната болница пациентите са оставени за домашна карантина.

Летище София: Всеки пристигнал полет се обработва индивидуално

По решение на Оперативния щаб, в който влизат представители на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ), ГД „Гранична полиц...

Ген. Мутафчийски поясни още, че днес е било допуснато грубо нарушение и най-вероятно прокуратурата ще се самосезира за това - болен от Лом с коронавирус е изпратен в София, в Алексанровска болница. Мутафчийски потвърди, че разбира се, болният не е върнат, но това е грубо нарушение на правилата.

Началникът на щаба заяви, че в света случаите на заболяването са вече 173 000, като смъртните случаи са 6660. Скок с 19 случая е регистриран в Румъния, като там те вече са 150. В Гърция случаите са 331. Австрия и Белгия регистрираха над 1000 заболели. 6248 са случаите в Германия. В Испания случаите са 8794.

Доктор Гоцева, която има специалности по вирусология и инфекциозни болести, поясни, че в четири поредни дни генерал Мутафчийски и премиерът Бойко Борисов са били изследвани за коронавирус, като резултатите от всички изследвания до момента са отрицателни. Резултатите и на останалите представители от националния оперативен щаб също са отрицателни.

Националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев уточни, че ще се актуализира заповедта на министъра на здравеопазването по повод на това, че се разширява броят на страните, от които, ако пристигат у нас граждани, ще бъдат поставени под задължителна карантина. Ако карантината се наруши, се носи наказателна отговорност с глоба или затвор до 5 години, поясни още Ангел Кунчев.

Около 2000 учители не могат да се включат в електронното обучение, търсят се решения (ВИДЕО)

На много голямо изпитание е инфраструктурата, защото говорим за обеми на натоварване от 5 до 20 пъти. За близо 2000 учители имаме инфор...

Ген. Мутафчийски потвърди, че нито една невярна информация няма да бъде подадена от националния оперативен щаб и призова да не се спекулира с изнасянето на данни по отношение на непотвърдени напълно проби.

Началникът на щаба коментира, че не може да си обясни защо хората се презапасяват толкова много с лекарства. Това е добре дошло за аптечната мрежа "и те ще ви продадат всичко, но от този момент ще се отнемат лицензи на всички аптеки, които продават антибиотици без рецепта", каза още генерал Мутафчийски. 

Той се появи на брифинга с маска, за която заяви, че сам си е ушил от два ластика и три слоя марли.

Повече подробности от брифинга гледайте във видеото.

Още за коронавируса ще намерите в нашия блог.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com