Абсурд е да се зарази човек с хепатит А от къпане в морето, убеден е д-р Кунчев

22960
Абсурд е да се зарази човек с хепатит А от къпане в морето, убеден е д-р Кунчев
Снимка: БГНЕС

Просто не е вярно, че морето е развъдник на хепатит А и след наводненията във Варна може да има епидемия на болестта, причинена от къпане в Черно море. Това заяви епидемиологът д-р Ангел Кунчев, който е и национален здравен консултант.

"Епидемиолозите са хората, които се занимават с това кой как се заразява, с каква доза и при какви условия. Тези твърдения звучат толкова нелепо за нас, че даже не се и обсъждат. Искам да ми покажат поне един човек, който се е заразил от морската вода. Това не, че не е възможно, само на теория е възможно – на практика разреждането в морето е такова, че вие трябва да изпиете литри вода, за да се стигне до някакво заразяване", обясни д-р Кунчев пред Агенция "Фокус".

Няма зарази във водата по плажовете, твърди МЗ

Мониторингът на водите за къпане в България, извършен от регионалните здравни инспекции (РЗИ) във Варна, Добрич и Бургас показва, че ...

"Трябва да кажа, че и надзорът, който правим на плажовете, е такъв, че получаваме непрекъснато данни и качеството на водата, с изключение на Офицерския плаж край Варна. Виждате, че там още преди затварянето му се къпеха хора и никой от тях не се е разболял. Но все пак на базата на това, че не отговаря на изискванията, че е по-високо нивото на ешерихия е коли и на някои ентеробактерии, ние го затворихме, за да сме сигурни, че няма опасност за хората”, каза той.

"Причинителят на хепатит А е ентеровирус и всичко, което казах за него важи и тук. Лична хигиена, обществена хигиена по отношение на това, че ние можем да спазваме перфектна лична хигиена, можем да си мие ръцете по 20 пъти на ден, но ако седнем в едно заведение с лоша хигиена с някаква храна или питие, тогава вече ще има заразяване", каза още д-р Кунчев. "Слава богу това е много рядко и скоро не сме имали такива тежки случаи епидемични взривове. Пак казвам всичко, което е свързано с поглъщането на безопасна храна, което значи избягването на купуване на храни от улицата, при които е видно, че обслужващият персонал няма къде да си измие ръцете, няма хладилни условия за съхранение, от нерегламентирани обекти. В това се крият рисковете и то не само от хепатит А", обобщи д-р Ангел Кунчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване