Проф. Ангелов: Имаме нужда от помощ от специалистите в ДКЦ-тата (НА ЖИВО)

4942
Проф. Ангелов: Имаме нужда от помощ от специалистите в ДКЦ-тата (НА ЖИВО)
Снимка: БГНЕС

Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията от коронавирус в България. Най-големият проблем, пред който сме изправени в момента,  е свързан с медиците на първа линия. Имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет. Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, голяма част са болни, някои са и в реанимациите, имаме и карантинирани. Имаме нужда от помощ. Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ и по-специално тези в специализираната извънболнична помощ - специалистите в ДКЦ-тата.

Това каза по време на брифинга за разпространението на коронавирус в Министерство на здравеопазването министър проф. д-р Костадин Ангелов. Вчера той обяви, че се обмисля във всяка болница да се открият COVID легла и отделения. Изявлението му идва в момент, когато София продължава да държи рекорд по новозаразени в страната. А както каза и шефът на Александровска болница тази сутрин от 90 болници в София град, едва 13 приемат пациенти с коронавирус.

Д-р Данчо Пенчев: Всички болници в София трябва да обособят COVID зона до понеделник(ВИДЕО)

Позитивни за коронавирус медицински служители от началото на епидемията са 1727. За последното денонощие са 45 - от тях:15 лекари, 13 сестри, по 4 санитари и фелдшери и 10 души друг медицински персонал, отчете още той. Активните случаи сред медиците са 590, от тях 513 са на домашно лечение, 74 са хоспитализирани, а 3-ма са в интензивни структури.

"Този показател, макар и не твърде висок в сравнение с европейските заради нашите много лимитирани възможности като кадри оказва по-силно вредно влияние върху дейността на лечебните заведения. На нас и без това не ни достигат хора, а когато има и такива поставени под карантина, ситуацията допълнително се отежнява", подчерта здравният инспектор д-р Кунчев.

Какви мерки предприема здравният министър, за да осигури още медици в болниците?

Ще настоявам кметовете на общини, където има сериозен недостиг на медицински специалисти, да направят срещи с директорите на лечебни заведения, с лекарите в извънболничната помощ, да намерят решения, свързани с назначаването им под някаква форма в лечебното заведение, така че на тях да им се осигури възможност да помогнат на своите колеги. И съответно за този техен труд да получат полагащото им се възнаграждение.

Ще проведем конферентна видеовръзка с ректорите на медицинските факултети и университети в страната - за да обсъдим възможността студентите в 6-ти курс "Медицина" и карат държавните си стажове да помогнат на лекарите в болниците и това да се признава като техен стаж.

Ще има разговори с медицинските колежи - за да търсим решения на липсата на медицински сестри и проофесионалисти по здравни грижи в лечебниците, които са под най-голям натиск. Единствената възможност да намалим този натиск върху здравната система е да спазваме мерките и да търсим решение как да намалим хората, които се заразяват. Днес в 15 часа имаме среща с Българската асоциация на заведенията, за да търсим съвместни решения, обяви министърът.

Припомняме, че заради разпространението на коронавируса, заведенията и нощните клубове вече имат ограничения в някои области - като Пловдив например. За момента мерките на национално ниво са свързани с последната заповед на здравния министър, а именно - маските на открито са задължителни - ето в кои случаи: Официално: Маските задължителни на открито при струпване на хора Заповедта предизвика и протест, който се провежда в момента пред министерството: Граждани протестират срещу маските на открито (СНИМКИ)

Има много спекулации по темата за задължителните маски, коментира темата доц. Ангел Кунчев - затова в заповедта сме посочили изрично къде най-често ще се налага носене на маски. И това са: Това са пазари, тържища, закрити пазари, спирки на градския транспорт, банки, площади и открити пространства, магазини, административни сгради, провеждане на групови дейности на открити. С две думи, ако трябва да обобщим – ключовото тук е отстоянието. Естествено е, че ако ходите по улицата сам, не трябва да носите маска. Естествено е, че ако се разхождате в парка, няма да носите маска. Естествено, че ако разхождате кучето или карате колело, няма да носите маска. Маската се слага, за да се предпазим, ако има човек по-близо от 1,5 м. Спазена ли е дистанцията, няма нужда от маска. Не е ли спазена, трябва да има, категоричен беше той.

Ново Д добави към трите Д-та: дезинфекция, дистанция и дистциплина проф. Тодор Кантарджиев. Кое е то? Проф. Кантарджиев обясни колко са лабораториите и колко PCR теста се правят у нас

Ситуацията в България

Днес на фона на последните данни за увеличаване на новозаразените в България - 1472, дойде и поредният печален рекорд - 29 починали за денонощие. Поредни рекорди: 1 472 заразени с коронавирус и 29 починали за денонощие в България

Прави впечатление, че излекуваните са повече от заболелите в момента, коментира здравният министър.

Не е ясно как зам.-кмет на Русе пак е болен от коронавирус

Не само зам.-кметът на Русе Енчо Енчев, но и председателят на местния общински съвет Иво Пазарджиев са приети в Белодробната болница в ...

За последното денонощие починалите са 29  и с тях стават 1048. Прави впечатление, че има починали от по-млада възраст. Имаме починала 50-годишна жена със сърдечно заболяване, както и мъж на 40-години, за когото няма информация за придружаващи заболявания, каза още проф. Ангелов.

"Изместването от зелената към червената зона в България продължава и на практика в "зелената зона" остана само една област това е Видинската - с под 20 заболели на 100 000 население. А голяма част от областите преминаха в "оранжевата зона". Там са най-много - 14 области. И в "червената зона" в момента има 6 области: Благоевград, Габрово, Сливен, София град, Търговище и Шумен.", обяви националният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Пет области в страната са с най-много хоспитализирани пациенти: На първо място е София с 425 случая. На второ място е Пловдив с 208. Следват Благоевград- 197, Бургас - 97, Шумен - 82, добави здравният министър.

Кривата на хоспитализираните за последните 14-дни следва тази на заболеваемостта, което е логично. Също така процентът на тези, които развиват клинична картина и имат нужда от лечение е почти идентичен с този от предишната седмица, каза още Кунчев. Същата тенденция се запазва и в интензивните отделения, добави той.

"Не може да се хванат териториални закономерности. Там където има отделни събития или епидемични взривове в - заведения, фабрика и пр., се повишава заболеваемостта и след вземането на мерки случаите се овладяват. Но това е непрекъснат процес по отношение на заболеваемостта", смята експертът.

Среща на върха на ЕС за коронавируса на 29 октомври

Лидерите на ЕС ще проведат видеоконференция следващата седмица относно координацията в борбата срещу пандемията от коронавируса. Това с...

По показател на 14-дневна заразяемост: В момента целта ни е да задържим кривата на нарастване в този пик и да не растат показателите. Но както ние, така и в Европа още сме далече от тази цел, обясни Кунчев.

По показаел 14-дневна смъртност: Продължава тенденцията за увеличаване, но със сравнително по-ниски темпове спрямо заболяваемостта. Продължава да се наблюдава тенденцията за намаляване на възрастта на засегнатите лица, без обаче това да води до по-висока смъртност, каза още националният здравен експерт.

По показател седмичен брой тестове на 100 000 население в България (показател, който следи ЕК): За изтеклата седмица ние сме малко над 500 на 100 000 - далече от тази граница от 300 теста. Дори се стигна до някои върхове в броя на тестовете на ден, коментира Кунчев.

По показател седмична положителност на тестовете: Тук също има известно забавяне на темпа, но това много зависи от какви контингенти се взимат пробите, което води и до вариации, обясни здравният инспектор.

Краткосрочна прогноза: Този процес на усложняване на обстановката ще продължи и някои от областите в "оранжевата зона" следващата седмица ще са в "червената".

Колко смъртоносен е коронавирусът?

Едно от изследванията на Световната здравна организация (СЗО) предизвика объркване - смъртността сред заразените с коронавирус е много ...

България спрямо Европа

Негативна е и тенденцията в Европа за последние 24 часа: Коронавирусът по света: Европа се превърна в черната овца, с куп негативни рекорди

"Учудващото е, че въпреки значителният ръст в България, ние запазваме мястото си в класацията в ЕС ( уточнение: говорим за 31 страни от ЕС + европейско икономическо пространство). Със 136 заболели на 100 000 население, ние сме на 22-ро място сред тези страни и на 4-то място на Балканите. По смъртност минаваме едно място назад: 9-то място в ЕС и пай на 4-то място на балканския полуостров" , коментира националният здравен експерт доц. д-р Ангел Кунчев. Като тенденция: Близо сме до средната заболеваемост за Европа, но леко я надвишаваме, обобщи той.

Целият брифинг на живо можете да проследите в следващото видео:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма регистрирани смъртни случаи

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com