Бивш зам.-здравен министър е категоричен за коронавируса: "Живеем в страшни времена"

28794
Бивш зам.-здравен министър е категоричен за коронавируса: "Живеем в страшни времена"
Снимка: iStock/Guliver

В България няма истински реанимации. Причината да е така е един български министър на здравеопазването. "Живеем в страшни времена, сега не е време да се сочи с пръст – време е сериозните, знаещите, да се съберем и да спасим каквото можем". Това заяви професор Олег Хинков във връзка с коронавируса, след като беше попитан за кой министър говори. Хинков е бивш зам.-здравен министър, в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Неговата специалност е анестезиологията.

Предстоят ни страшни времена, в интензивните отделения ще се влиза със селекция – пациенти над определена възраст няма да бъдат приемани, категоричен беше пред Българската национална телевизия (БНТ) в предаването "Денят с Георги Любенов" проф. Хинков. Той предупреди, че при такава ситуация до седмица-две почват да напускат и медицински работници, защото не могат да издържат психически на страшния избор – да определят кой да има шанс живее и кой да умре.

Професорът обясни и защо се стигна дотук – заради принципът "болница – търговско дружество". По думите му, на месец средно 40 000 лева струва да имаш анестезиология в параметри, в които трябва и това се води "загуба", съответно никой директор на болница не поддържа такава финансова загуба. Затова сега в България почти няма анестезиолози.

Учени откриха антитяло, което може да спре коронавируса

Учени от организацията Diamond във Великобритания са успели да открият у пациент антитела, които могат да неутрализират КОВИД-19. Той е...

Хинков даде пример какво е реанимацията – да имаш свободен ресурс, поне една медицинска сестра, която да може да замести веднага. Реанимационната сестра трябва да е млада, тя минава километри на едно дежурство, вдига сумарно стотици килограми. И не може тя да има опит по-малко от 3 години, категоричен е професорът.

"2008 – 2009 година беше епидемията от свински грип. Тогава, пролетта на 2009 година в България умряха 4000 души за 1 месец. За огромно съжаление те бяха предимно млади хора – родилки и бременни жени. Нямаше обявено извънредно положение, но малкото хора, които работехме реанимация, бяхме близко до това положение (бел. ред. – като пандемия)", разказа професор Хинков.

Епидемиите почват и свършват на ниво между микро и макро света, което не разбираме, заключи Хинков.

От 1992 г. до 2002 г. проф. Хинков е началник на Клиниката по анестезия и интензивно лечение в Многопрофилна болница за активно лечение "Александровска". През 2002 г. е прокурист на болница "Александровска", а от 2003 г. отново е началник на нейната Клиниката по анестезия и интензивно лечение.

Другият поглед

Александровска болница има спешна нужда от средства за 5 респиратора

Университетската болница "Александровска" спешно набира дарения, за да бъдат закупени 5 респираторни апарата. Необходимата сума от 222 ...

Бъдете сигурни, че до Великден ще почнем да изправяме гръбнака. Това заяви собственикът на "Свилоза" Красимир Дачев.

Много смешно е как цялото общество се уплаши от нищо – 20 пъти повече загиват от катастрофи, добави той. "Видяхме колко сме нещастни, колко сме евтини", допълни Дачев, според който "не може един такъв вирус, който е нищо и половина", да ни срине.

Дачев е убеден, че производството ще се възстанови. И посъветва хотелиерите да използват времето, за да пооправят хотелите си и да очакват вълната от хора, която ще дойде след няколко месеца. По всякакъв начин трябва да намалим вредното въздействие на вируса върху обществото, е неговата теза.

Красимир Дачев смята и, че българите сме разглезени и че се "самопрецакваме". По думите му, хората не са разбрали сериозността на положението. Като се вземат мерки, те се спазват, е неговата гледна точка. "Трябва да има самодисциплина - просто да слушаме и да бъдем дисциплинирани", заяви Дачев. Същевременно той се оплака как в Сърбия имало карантина от 14 дни за шофьорите на ТИР-ове, а те минавали транзит и нямало солидарност между държавите в Европа.

Още: "Най-засегнати от коронавирус в България са хората между 40 и 49 години, щабът иска затваряне на Витоша"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Евростат: България е с най-висока смъртност от COVID-19 в ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com