България е на второ място в света по свръхсмъртност от COVID-19, показва ново проучване

11435
България е на второ място в света по свръхсмъртност от COVID-19, показва ново проучване
Снимка: iStock

Повече от 18 милиона души - три пъти повече, отколкото сочат официалните данни, вероятно са починали заради COVID-19, твърдят изследователи. Докладът им идва две години преди деня, в който Световната здравна организация (СЗО) за първи път обяви пандемията и обхваща периода 1 януари, 2020 година - 31 декември, 2021 година.

Петте държави с най-високи изчислени нива на свръхсмъртност са Боливия, България, Есватини, Северна Македония и Лесото.

Сърбия разхлабва мерките срещу коронавируса

Сърбия премахва COVID пропуските от събота. Това каза министърът на труда и социалните въпроси Дария Кисич Тепавчевич, цитиран от Нова ...

Петте държави с най-ниски стойности са съответно Исландия, Австралия, Сингапур, Нова Зеландия и Тайван.

Според данните в България докладваните смъртни случай са 31 000 (периодът е 1 януари, 2020 година - 31 декември, 2021 година). Отчетената смъртност от COVID-19 e 243 на 100 000 души. Прогнозните свръхсмъртни случаи по данни на проучването са 82 500 души. Приблизителна процентна на свръхсмъртност е 647,3 на 100 000 души, а съотношението между свръхсмъртността и докладваната смъртност от COVID-19 - 2.66. Пред нас е само Боливия.

Според изследването, което е публикувано в списание „The Lancet”, най-високите нива на заболеваемост са в страните с по-ниски доходи в Латинска Америка, Европа и Африка на юг от Сахара. Но смъртните случаи са били доста високи и в някои страни с високи доходи, като Италия и някои части на САЩ.

Екипът по изследване на свръхсмъртността от COVID-19 в американския Вашингтонски университет проучва 191 държави и територии за така наречената от тях „истинска цифра” на смъртните случаи в световен мащаб.

Някои смъртни случаи са били пряко причинени от вируса, а други са били косвено свързани с инфекцията. Това е така, защото заразяването с COVID-19 може да влоши други вече съществуващи заболявания, като сърдечни или белодробни болести.

Коронавирусът по света: Германия с рекорден брой заразени за денонощие

452 933 361 са отчетените заразени с коронавирус до момента, като 85,52 на сто от тях или 387 378 127 души са оздравели, показва статис...

Използваният показател се нарича "излишък на смъртни случаи". Той показва колко повече хора са умирали, отколкото би могло да се очаква, в сравнение с последните години, преди пандемията да се разрази. За да изчислят този показател, изследователите са събрали данни чрез търсене в различни правителствени уебсайтове, Световната база данни за смъртността и Европейската статистическа служба.

Смята се, че процентът на прекомерната смъртност е варирал драстично в различните страни и региони, но общият глобален процент, изчислен в проучването, е 120 смъртни случая на 100 000 души.

Това би означавало, че през двете години между началото на 2020 г. и края на 2021 г. са настъпили около 18,2 млн. смъртни случая заради коронавируса - три пъти повече от официално регистрираните 5,9 млн. в действителност.

Оценките на прекомерната смъртност са изчислени само за целия период на изследването, а не по седмици или месеци, поради забавяния и несъответствия в докладването на данните за смъртните случаи от COVID, които биха могли драстично да променят оценките, подчертават изследователите.

Водещият автор на изследването д-р Хайдонг Уанг от Института за здравни показатели и оценка заяви: "Разбирането на истинския брой смъртни случаи в резултат на пандемията е от жизненоважно значение за вземането на ефективни решения в областта на общественото здраве. Проучвания от няколко държави, включително Швеция и Нидерландия, показват, че коронавирусът е пряката причина за повечето случаи на свръхсмъртност, но понастоящем нямаме достатъчно доказателства за повечето места по света. По-нататъшните изследвания ще помогнат да се разкрие колко смъртни случая са причинени пряко от Covid-19 и колко са настъпили като косвен резултат от пандемията".

Случаите на коронавирус отново намаляват, над 36 000 са вече починалите след заразяване

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент. 1693 са новооткритите заразени за 10 март, к...

Изследователите прогнозират, че свръхсмъртността, свързана с пандемията, ще намалее благодарение на ваксините и новите методи на лечение. Но те предупреждават, че пандемията все още не е приключила. Възможно е да се появят нови, по-опасни варианти на вируса.

Още: Случаите на коронавирус отново намаляват, над 36 000 са вече починалите след заразяване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com