Български учени търсят лекарство срещу COVID-19

4808
Български учени търсят лекарство срещу COVID-19
Снимка: iStock

Лекарства срещу коронавируса се разработват в български лаборатории от наши млади учени от Българската академия на науките (БАН) под ръководството на професор Леандър Литов, съобщава НОВА ТВ. Те са 25 души от няколко института на Българската академия на науките и Софийския университет. Проучванията са все още в начален етап, но екипът е обнадежден, че може да се даде сериозен принос на световно ниво в борбата срещу COVID-19.

„Наблюденията показват, че засега клетките се развиват много добре. Става въпрос за тези, върху които ние ще провеждаме експерименти, свързани с коронавируса и с механизма, по който той взаимодейства с различни белтъци в човешкия организъм”, обясни молекулярният биолог доктор Елена Кръчмарова. "Създаването на лекарство срещу COVID-19 е много трудна задача, но ние все пак сме оптимисти, че имаме шанс да успеем”, добави професор Литов. В рамките на проекта се работи върху две лекарства.

Учени: Аспиринът намалява почти наполовина риска от смърт при заразяване с коронавирус

Приемът на аспирин може да намали риска хоспитализираните пациенти с коронавирус да се разболеят тежко или да умрат, показва ново проуч...

Леандър Литов уточни как работят те. „Първото атакува вируса. Тоест - неговите белтъци вътре в клетката и ѝ дава възможност да включи имунния отговор в пълна сила, при което тя сама ще се пребори. Второто лекарство касае тежкото протичане. Когато практически вече вирус няма в тялото и това е свързано с развитието на така наречената "цитокинова буря”, при която имунната система атакува сама себе си", разясни професорът.

Сега, въпросното лекарство се дава под формата на инжекции срещу съсирване на кръвта, при много напреднала фаза на COVID-19. Учените твърдят, че това трябва да се прави още при първи симптоми на коронавируса. Разработването на лекарството срещу вируса търси молекулата, която би го потиснала и спряла неговото действие и разпространение. Засега всичко е на етап предварителни изследвания, тъй като се очаква финансиране за реализиране на проекта, каквото към момента няма. По думите на професор Литов, техен колега от БАН е обжалвал цялата процедура на курса пред Административния съд, което е забавило работата и проучванията. На последна инстанция се постановява, че жалбата е била неоснователна и в най-скоро време се очаква да получат финансиране.

Когато се стигне до готов резултат, следва първо да бъдат направени компютърси симулации, след това - лабораторни експерименти. После препаратите се прилагат върху животни и накрая се предлагат на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com