Частните болници дадоха на съд новата методика за финансиране

4847
Частните болници дадоха на съд новата методика за финансиране
Снимка: Thinkstock

Частните болници дадоха на съд новата методика за финансиране на лечебните заведения, която ограничава техните бюджети. Заедно с Центъра за защита на правата в здравеопазването, от Сдружението на частните болници ще настояват методиката да отпадне. Мотивите са, че въвеждането на твърди бюджети за болниците противоречи на Конституцията, както и на Закона за здравното осигуряване, предаде Дарик.

От сдружението съобщиха, че вярват, че делото ще бъде спечелено. Въпросът е това да се случи възможно по-рано. Междувременно в свое становище българският омбудсман Константин Пенчев посочи, че моделът на финансиране на болниците, който бе въведен тази година, посяга на правата на пациентите и поставя под риск качеството на медицинските услуги, които предстои да се извършват у нас. В първоначалния си вариант този модел предвиждаше лечебните заведения да получат до 95% от парите, с които са разполагали преди година, а изхарченото в повече да не им се заплаща.

Москов уволни 11 директори на болници за 5 месеца

От началото на мандата си здравният министър д-р Петър Москов уволнил 11 шефове на болници. От постовете са отстранени началниците ...

Жалбата във Върховния административен съд е срещу постановлението на Министерския съвет, с което бе приета новата методика, която фиксира бюджетите на болниците. Д-р Николай Болтаджиев от управителния съвет на Сдружението на частните болници коментира, че от новия начин на финансиране ще пострадат най-вече пациентите.

„В лечебното заведение парите би трябвало да следват пациента, според пациентите, които има, а тук се получава точно обратното - пациентът се пренасочва според парите другаде, т.е. вече пациентът няма право на избор и има ограничен достъп до системата", каза специалистът.

Болтаджиев добави, че новата методика, по която се финансират болниците, противоречи на редица закони, защото освен, че дискриминира пациентите, поставя лечебните заведения при различни условия и нарушава конкуренцията.

„Безспорно делото ще бъде спечелено, но проблемът е кога. Това ще стане сигурно, след като вече е минала годината и това постановление вече не е валидно. От години се опитват да го въведат по този начин. Досега не успяваше, сега са най-упорити. Да видим дали ще успеят. Да не забравяме, че 2010 г. при подобна ситуация много болници осъдиха Касата и тя им изплати всичко, даже с лихвите. Така че има опит и в това вече", допълни д-р Болтаджиев.

Надзорният съвет на НЗОК увеличава бюджетите на болниците, извършващи спешна помощ над 95%

Надзорният съвет на Здравната каса реши да увеличи бюджетите на болниците, извършващи спешна помощ повече от 95 на сто, както и да се у...

В свое становище пък омбудсманът Константин Пенчев посочва, че новата методика посяга върху правата на пациентите. Пенчев подчертава, че се е обърнал към отговорните институции с предложение да се обсъди възможността за преоценка на болничните бюджети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com