COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

4011
COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация
Снимка: ВМА

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" съвместно с Българско общество на пациентите с пулмонална хипертония публикува информация какво трябва да знаят за COVID-19 трансплантираните и чакащите за трансплантация пациенти.

Все още малко е известно за влиянието на имуносупресията, раковата химиотерапия или трансплантация върху предаването или тежестта, с която ще протече евентуално на COVID-19. Предполага се, че пациентите, получаващи такива лечения, биха били изложени на по-висок риск от развитие на тежко заболяване.

Информацията е разработена с цел да отговори на някои от често срещаните въпроси, които може да се породят относно COVID-19. Ако за някои хора правилата наложени поради пандемията от COVID-19 са трудни за изпълнение, за всички трансплантирани или получаващи, имуносупресивни терапии пациенти те са ежедневие, допълват от "Медицински надзор".

Често задавани въпроси и отговори:

КАКВО Е COVID-19?

COVID-19 е остро респираторно заболяване, причинено от нов вариант на коронавирус.

Коронавирусите са често срещани вируси, които могат да заразят хора и животни. (зоонози)

При хората коронавирусите обикновено причиняват инфекции на горните дихателни пътища като обикновената настинка. Новите коронавируси са коронавируси от животни, които развиват способността да заразяват хората. SARS и MERS са други примери за заболявания, причинени от нови коронавируси.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА COVID-19?

Над 80% от клиничните проявления изглеждат леки, като сравнително при малка част симптоматиката се проявява тежко и се налага хоспитализация. Пациентите, които развият тежко заболяване, могат да имат бавно прогресиращ процес, като симптомите продължават седем или повече дни, преди да прогресират до степен, в която се изисква хоспитализация.

Клиничните презентации са разнообразни и варират от асимптоматични до тежки и могат да включват:

Температура – 83-98%

Кашлица – 46-82%

Умора или болки в мускулите – 11-44%

Задух – 31%

Други: главоболие, болки в гърлото, коремна болка, диария.

КОЛКО ЧЕСТО COVID-19 ПРИЧИНЯВА ТЕЖКО ЗАБОЛЯВАНЕ?

Въз основа на анализ на над 40 000 китайски пациенти с потвърден COVID-19, инфекцията причинява леки симптоми в 81% от случаите и причинява тежко заболяване, включително респираторна или мултиорганна недостатъчност в 5% от случаите. Приблизително 2% от пациентите почиват, а рискът от смърт е по-голям при пациенти на възраст над 70 години и с вече съществуващи хронични заболявания. Както е отбелязано във въвеждането, малко се знае за влиянието на имуносупресията, раковата химиотерапия или трансплантация върху предаването или тежестта на COVID-19. Предполага се, че пациенти преминали трансплантация и тези, които получават имуносупресивна терапия, включително лечение на рак, биха били изложени на по-висок риск от развитие на тежко заболяване.

КАК СЕ ПРОЯВЕВА COVID-19 В СРАВНЕНИЕ С ДРУГИ РЕСПИРАТОРНИ ИНФЕКЦИИ ИЛИ ПАНДЕМИИ?

Въз основа на наличните понастоящем данни процентът на хората, умиращи от COVID-19, е много по-нисък от докладите за заболеваемост от SARS, но по-висок от сезонния доклад за грип. COVID-19 е по-широко разпространен от SARS.

ТРАНСПЛАНТИРАНИТЕ ПАЦИЕНТИ ИЗЛОЖЕНИ ЛИ СМЕ НА ПО-ГОЛЯМ РИСК ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С ВИРУСА?

Няма категорични данни дали инфекцията с COVID-19 е по-честа и/или по-често сериозна при трансплантирани, отколкото при здрави хора. Въпреки това, други вируси често причиняват по-сериозни заболявания при хора с подтисната имунна система, като трансплантирани пациенти. Поради тази причина е важно да се вземат предпазни мерки за предотвратяване на инфекцията.

Вирусът се предава главно чрез близък или директен контакт с човек, който има вируса. Смята се, че хората са по-заразни, когато имат симптоми, но някои хора могат да пренасят и предават вируса, дори ако нямат симптоми или са само леко болни. Възможно е да се заразите с вируса от повърхност, до която се е докоснал заразен човек. Вероятно преди това той е пипал носа, устата или очите си без да измие ръцете си, преди да пипа повърхности като дръжки на вратите, маси, бутони на асансьори, на тоалетни казанчета и др.

Вероятността от инфекция зависи от това дали има заразени индивиди в средата, където се намира трансплантирания пациент.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ, АКО ЗНАМ, ЧЕ ЧЛЕН НА МОЕТО СЕМЕЙСТВО Е С COVID-19

Ако близък член на семейството или партньор е със съмнение или е диагностициран с COVID-19, трябва да избягвате всякакъв по-нататъшен контакт, защото сте трансплантиран. Трябва да се следите за симптоми и е препоръчително да се самоизолирате в продължение на 14 дни. Свържете се с личния си лекар, ако имате следните симптоми: температура, кашлица, задух, диария, гадене, повръщане, болки в корема. Понастоящем няма одобрена ваксина или лекарство за предотвратяване или лечение на инфекцията, но клинични изпитвания продължават.

КАК МОГА ДА ПРОВЕРЯ ДАЛИ ИМАМ ИНФЕКЦИЯ С COVID-19?

Може да направите скрининг за COVID-19 в държавни или в частни лаборатории. Ако смятате, че имате COVID-19, обадете се на личния Ви лекар и той ще Ви съдейства за по-нататъшни изследвания, наблюдение и указания.

Към момента вече и в България има частни лаборатории, които предлагат възможност за тестване за коронавирус.

Специалистите се обединяват около мнението, че бързите тестове могат да помогнат за по-бързото идентифициране на заболелите, но при положителен бърз тест всеки трябва да се подложи и на PCR тест.

Следвайки процедурата, ако в частната лаборатория тестът е бил положителен той се изпраща до Националната референтна лаборатория за потвърждение.

Хората, чиито тестове са положителни, биват поставяни под домашна карантина или ако състоянието е по-сериозно – хоспитализирани.

БЕЗОПАСНО ЛИ Е ДА ПРАВЯ РУТИННИ ТЕСТОВЕ ИЛИ ДА ОТИДА НА ПЛАНИРАН ПРЕГЛЕД В БОЛНИЦАТА?

Рискът от инфекция с COVID-19 в болниците все още е малък. Здравните заведения оценяват пациентите за риска от COVID-19 и ако има подозрения, тези пациенти се изолират.

Въпреки това, тъй като условията на работа в болницата могат да се променят постоянно в този момент е полезно предварително да проверите дали планираната ви визита е все още валидна. Ако вашето здравословно състояние позволява, може да помислите за отлагане на визитата си по-късна дата в центъра за проследяване.

Ако имате респираторни симптоми (например кашлица, задух) или повишена температура в деня на посещение в болница или поликлиника, моля, уведомете Вашия лекар преди да отидете, за да може екипът да предприеме адекватни мерки.

КАКВО МОГА ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗЯ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С COVID-19?

Ограничете преките си контакти с хора извън семейството.

Носете маска на оживени места – няма нужда да откриваме топлата вода.

Търсете обикновени маски – тези с висок фактор на филтрация не са за ежедневна употреба, а и през тях се диша трудно и няма да ги траете – през повечето време ще бъдете без маска.

Масовото използване на обикновени маски има полза не само при директен контакт с някого – намалява се замърсяването на повърхности от секретите на носители на вируса.

Носейки маска заразените пазят здравите…но това НЕ важи за маски с клапа за издишване

Маските за многократна употреба са далеч по-удачни. Могат да се изпират, изваряват или пръскат от външната страна със спирт. Най-простият начин за дезинфекция на маска от плат е да я намокрите, а след това изсушите с нагорещената ютия.

Неочаквана за повечето, но много важна полза от маските – възпират ни от докосване на носа и устата.

Дезинфекцирайте често ръцете си. Миенето с вода и сапун е напълно достатъчен вариант. Разтриването с разтвор на спиртна основа също.

Има смисъл в това дръжките на вратите периодично да се почистват с дезинфектант или спирт. На обществени места ги отваряйте с лакът. Правете, същото, ако е възможно с всякакви бутони.

Ако имате възрастни или болни роднини се постарайте да ги снабдявате с всички нужно, за да ограничите максимално контактите им извън дома. Като и Вие самите ограничете прекия контакт с тях.

Няма специфична профилактика. Добре е да се приема витамини С, А и Е в умерени дози. Важно е пълноценното хранене, особено приема на достатъчно протеин. Няма нужда и от домашно запасяване с лекарства различни от тези, които бихте използвали за настинка.

Наш сънародник в Ню Йорк: Пазете се, COVID-19 може да се случи на всеки (ВИДЕО)

Директна връзка от Ню Йорк - епицентъра на епидемията от COVID-19 в САЩ. Българинът Любомир Канети, който от 16 години живее и работи ...

Мийте плодовете и зеленчуците, които консумиране сурови.

Не влизайте с обувки в къщи.

Правете лека гимнастика, кардио и лека физическа активност, според възможностите си.

АКО ЧАКАМ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ, МОГА ЛИ ДА СЕ ЗАРАЗЯ С COVID-19 ОТ МОЯ ДОНОР

Рискът от инфекция с COVID-19 чрез даряване на органи е много нисък. Живите донори не трябва да бъдат изложени на риск от заразяване с COVID-19 през последните 28 дни (пътуване до зона с висок риск или контакт с лице с положителен тест за COVID-19).

Препоръчва се донорът да бъде изследван и да бъде отрицателен тест на COVID-19.

Лекар от САЩ: Ваксината БЦЖ може да е оръжие срещу коронавируса

Преди дни беше оповестено американско проучване, което свърза различията в скоростта на разпространение и смъртността от COVID-19 в раз...

Със Заповед на министъра на здравеопазването временно са преустановени трансплантациите в Република България.

КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО СЕ РАЗБОЛЕЯ?

Посъветвайте се с личния или наблюдаващия Ви лекар. При тежко състояние се обадете на личния лекар, наблюдаващия Ви лекар или на телефон 112. Ако имате прогресиращи симптоми като задух и бърза уморяемост може да изискате приемане в болницата за допълнителни изследвания. Понастоящем няма одобрено лечение за COVID-19, но навсякъде в болниците в страната се прилагат работещите практики за лечение на вируса.

Останете вкъщи (избягвайте контакт с други хора);

Бъдете добре хидратиран;

Спазвайте хигиенните изисквания;

Увеличава ли шанса да се заразите от коронавирус силният алкохол?

Приемът на силен алкохол не ви спасява от коронавирусна инфекция, дори увеличава този риск, споделя за РИА Новости главният специалист ...

Консултирайте се с личния си лекар преди да предприемете каквито и да е стъпки;

ОТ КЪДЕ МОГА ДА ПОЛУЧА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА COVID-19?

Често проверявайте за актуални предложения от следните организации, които работят усилено, за да поддържат актуална информация за разпространението на COVID-19, включително променящите се условия в нашата страна:

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО:www.mh.government.bg

ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕНТЪР ЗА КОНТРОЛ И ПРЕВЕНЦИЯ НА ЗАБОЛЯВАНИЯТА (ECDC, EUROPEAN CENTRE FOR DISEASE PREVENTION AND CONTROL):www.ecdc.europa.eu

СВЕТОВНА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ (WHO, World Health Organization):www.who.int

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване