X
 
 

Д-р Елена Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс

5706 0
Д-р Елена Георгиева: Не системата, а болестта уби Алекс
Снимка: iStock/Guliver
Не системата, а болестта уби Алекс. Това заяви д-р Елена Георгиева, чието име се свърза със смъртта на 3-годишния Александър

По думите ѝ хеморагичната пневмония, от която се смята, че е починало детето, представлява увреждане на дихателните пътища, което се развива в рамките на часове, което води до двустранни надбъбречни кръвоизливи. 

Прокуратурата е започнала разследване по смъртта на 3-годишното дете

Прокуратурата разследва случая със смъртта на 3-годишното дете на 14 ноевмри, потвърди главният прокурор Сотир Цацаров в кулоарите на п...

"Срещу това за съжаление нищо не може да се направи", каза д-р Георгиева в интервю за bTV.

"Детето нямаше нужда от интензивно лечение. В момента на влошаването аз в екип с един от най-добрите детски анестезиолози от "Пирогов" започнахме обгрижване на детето. Успяхме да стабилизираме детето до степен то да бъде преместено в "Пирогов", допълни още тя.

Д-р Георгиева каза още, че страната ни е в демографска криза, предшествана от такава в здравеопазването и когато хората търсели помощ оставали с усещането, че не са обгрижени. 

Лекарят припомни, че България е на първите места в класацията за детска смъртност в Европа, а педиатрите с всеки изминал ден стават по-малко, "защото по такъв начин се представя нашата работа пред лицето на света."

И какво като временно са отстранени трима болнични директори?!

Миналата седмица едно тригодишно дете си отиде от хеморагична пневмония. Преди това родителите му минаха през три болници, които не го ...

"Нито за момент не съм си помислила че това дете няма да бъде прието", каза още д-р Георгиева и обясни, че се е наложило да размества болни деца в тежко състояние, за да се освободи място за Александър. 

По думите ѝ, системата не е дала време на родителите да разберат своята трагедия и ги е използвала, като наказателна палка, но от друга страна тя е получила подкрепа от своите пациенти, на които е помогнала през годините.

Д-р Георгиева допълни, че временното отстраняване на директорите е довело до хаос в болниците. Самата тя е излязла в неплатен отпуск. 

Лекарката коментира и думите на премиера за случая:

Експерти за починалото дете: Направено е всичко, понякога така се случва

Абсолютно единодушно всички членове на комисията, разследвала причините за смъртта на 3-годишното дете, са установили, че "за това дете...

"Ние живеем в правова държава и аз разчитам на справедливост."

Actualno.com

Етикети: