Д-р Симидчиев за "зелените коридори": Не бива едни хора да бъдат ваксинирани за сметка на други

3371
Д-р Симидчиев за "зелените коридори": Не бива едни хора да бъдат ваксинирани за сметка на други
Снимка: Actualno.com

"За да мога да дискутирам от коя партия ще съм кандидат за депутат, трябва да излязат списъците. Няма да съм в списъците на ГЕРБ, но ще коментирам, когато стане факт. Няма значение от коя партия ще бъда, а какви позиции ще отстоявам". Това заяви в предаването "Тази неделя" по Би Ти Ви пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той отказа да говори повече по темата, преди утре или във вторник да бъде обявен официално.

"През последните четири седмици, всяка следваща е с по-висок брой заразени с коронавирус на дневна база. Това, което очакваме, е ръст нагоре", прогнозира пулмологът. По думите му заведенията са една от рисковите точки за контакти. "Отварянето на заведенията от 1 март е рисковано, от медицинска гледна точка", категоричен беше той. "Не бива да противопоставяме икономическите аспекти с медицинските, защото това е функция на държавата – да разпредели риска така, че тези, които са задължени да затворят, да не изпадат в икономическа трудност", обясни обаче той. Според лекаря обръщането на пандемията, за да тръгне надолу, става с ваксинация.

Д-р Симидчиев: Вирусът устойчиво расте, дано не стигнем стария пик

"Колегите от партиите видяха, че темата здравеопазване е много ключова. То не може да бъде правено единствено и само от политици, трябв...

"Колкото по-бързо се ваксинират хората, толкова по-добре, но все пак е необходимо да приоритизираме нещата на базата на рисковия профил на тези, които ваксинираме", отбеляза д-р Александър Симидчиев. "Пускането на "зелени коридори" на практика доведе до това, че част от ваксините, които бяха предвидени за някои групи, се използваха за хора, които образно казано прередиха тези, които са оценени като рискови", коментира той.

Д-р Симидчиев даде пример с Израел, където са ваксинирани приоритетно възрастните хора над 65 години и по думите му ефектът е бил видим веднага. Така, че структурата и планът, които правим за ваксинирането са нещо важно, отбеляза той. "Важно е и да се ваксинират колкото се може повече хора по-бързо, но не бива това да е за сметка на едни групи за други", посочи пулмологът.

"Планът и структурата, по която правим ваксинацията, е важна. Не бива едни хора да бъдат ваксинирани за сметка на други", каза той по повод новопристигналите ваксини и т.нар. зелени коридори, които осигуриха имунизация на всеки желаещ, без значение дали спада към рисковите групи за коронавируса.

Според д-р Цветеслава Гълъбова, директор психиатричната болница в София, през всичките месеци на пандемията хората, които я управляват, изпращат разнопосочни послания и това обърква гражданите. "Психичното здраве на хората е изключително влошено и за това последната една година не се направи нищо", посочи тя.

Пулмологът д-р Симидчиев ще бъде кандидат за депутат

Пулмологът д-р Симидчиев ще бъде кандидат за депутат. Това съобщи самият той в ефира на БНР, но не каза името на политическата сила, ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...