Дават директора на "Майчин дом" на прокуратурата

12120
Дават директора на "Майчин дом" на прокуратурата

Синдикат „Защита“ дава на главния прокурор директора на "Майчин дом" проф. д-р Иван Костов, съобщиха от синдикалната организация. Сигналът е свързан с нарушения на трудовото законодателство, потъпкване на Конституцията, констатирани и описани нарушения в Одитен доклад на звено „Вътрешен одит“ на Министерство на здравеопазването, от страна на д-р Костов.

ОЩЕ: Как се разпределят парите в "Майчин дом": Уволнената д-р Елена Георгиева в "Отговорите" (ВИДЕО)

Медици от „Майчин дом” отново излизат на протест

Медици от „Майчин дом” отново излизат на протест. Този път те ще изразят недоволството си пред Народното събрание в сряда (...

„Освен, че си позволява да нарушава българското законодателство, директорът на „Майчин дом“ отказва да води диалог със своите работници и служители, както и с техни представители. Той не желае да дава информация, защото трябва да отговаря на много неудобни въпроси затова как се разходват публични средства, как се източва здравната каса. Позволява си и да не изпълнява предписания на държавни контролни органи“, заявяват от НС „Защита“.

От синдикалната организация се чудят и защо, въпреки че в одитния доклад на звено „Вътрешен одит“ към Министерство на здравеопазването са упоменати доста нарушения, от Министерство на здравеопазването не са потърсили отговорност от д-р Костов.

От „Защита“ поставят и няколко въпроса:

  1. Как е възможно и по какъв начин директор на държавна университетска болница може да получава1,5 млн. лв. заплата, като в същото това време държавни и общински болници тънат в мизерия и задължения за милиони левове?
  2. Запознати ли са с Одитен доклад ВО-ИОАК-18/01.08.2022 г. на звено „Вътрешен одит“ на Министерство на здравеопазването, направен през периода на служебното правителство и с факта, че бившия служебен министър д-р Меджидиев се „скри“ от Комисия по здравеопазването към Народното събрание и не предостави поисканите от Комисията документи, нито отговори на поставените въпроси? А видно от одитния доклад от всякъде лъха на безстопанственост, самоуправство и закононарушения.
  3. Как се получава така, че след като пациент сам декларира, че е с тегло 60 кг., само за една нощ става 115 кг.? Според нас е очевидно – за да може здравната каса да заплати на болницата няколко пъти по скъпата клинична пътека за роботизирана хирургия с Да Винчи. И защо мистър „национално богатство“, както бе наречен д-р Иван Костов от негов приближен, не контролира своите подчинени и допуска да бъдат извършвани документни измами или и той е съучастник в случващото се?
  4. Как се получава така, че на практика операция се извършва от един хирург, а след това се подправя медицинска документация и се вписва друго име за извършил операцията, за като съответно на не извършилия операцията, само вписан в медицинските документи, се заплаща допълнително възнаграждение, а на този, който реално е извършил операцията не се заплаща нищо?

За поредните нарушения, извършени след констатациите в Одитния доклад, от синдикалната организация са сигнализирали премиера, министъра на здравеопазването, министъра на финансите, както и Комисията по здравеопазване в парламента и очакват да получат отговори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com