Директор на болница: Ощетяваме хората, за да можем да функционираме

1367
Директор на болница: Ощетяваме хората, за да можем да функционираме
Снимка: Unplash

Икономисваме единствено от заплати. Персоналът "дотира държавата" вече десетки години. Ние ощетяваме хората, за да можем да функционираме. Това заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан.

От Сдружението настояват за спешна среща със здравния министър, но до момента такава не се е състояла. 

ОЩЕ: Проф. Христо Хинков: Искаме да намалим доплащането за здравни услуги

По думите на д-р Тотев стартовата заплата за млад лекар е 1100 лв., а трябва да достигне 2100. А за неефективните структури той подчерта, че не ги съкращават, защото няма да има кой да оказва тази помощ на населението от региона. "Затова ние ги поддържаме - работещи, неработещи, колкото и да не е бизнес ориентирано, за да може да окажем по-висок кръг медицински услуги и нашите хора, които са в регионите", обясни той.

Д-р Тотев напомни обещанието, че с новия бюджет ще бъдат отпуснати средства и ще бъдат изготвени две методики, които да финансират веднъж областните болници и да осигурят допълнителен ресурс, втори път - общинските. По думите му до момента такова нещо няма. "

Кризата е огромна, кадровата най-вече", категоричен бе д-р Тотев и добави, че за това алармират повече от 10-15 години. "Нещата се задълбочават. Сякаш това, което говорихме, беше за някоя друга държава, за някакво друго време, но не и за сегашната действителност. Ето в момента берем плодовете от безхаберието, което беше до момента".

Недостиг на медицински специалисти в Националната кардиологична болница

В Националната кардиологична болница има недостиг на медицински специалисти. Това не е нов проблем, каза пред БНР д-р Любомир Димитров ...

За съжаление, екипите на Спешна помощ са така - обикновено са окомплектовани с фелдшер и сестра в най-добрия случай, подчерта председателят на Сдружението на общинските болници. "Това нещо не се издържа", каза в заключение д-р Неделчо Тотев.

Пример за кризата в общинското здравеопазване идва от Балчик. Медици от Спешната помощ в града алармират за проблеми в грижите за пациентите през летните месеци. Причината - поради недостиг на кадри, в Спешната помощ на смяна работи само по 1 екип. По този начин в случай на нужда от посещение на място при инцидент или влошено здравословно състояние, в центъра остава на разположение само една медицинска сестра. Затова лекари, медицински сестри и фелдшери настояват да бъде осигурен втори екип и апелират за намеса от страна на здравното министерство за решаване на техните проблеми.

В момента в Спешната помощ в Балчик работят 22 служители, от които само 1 лекар и 2-ма фелдшери са на пълен щат. В една 12-часова смяна работи само 1 екип.

Натовареността през летните месеци изправя пред огромно предизвикателство персонала и крие рискове и за самите пациенти, категоричен е началникът на Спешната помощ д-р Станислав Димитров. Той посочи, че персоналът му е толкова уморен, че дори и парите вече не са фактор, за да искат извънредна заетост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com