Доц. Кунчев не изключи напълно нов локдаун: Като не се ваксинираме, страда икономиката

8176
Доц. Кунчев не изключи напълно нов локдаун: Като не се ваксинираме, страда икономиката
Снимка: Министерски съвет

Зависи от организацията на работа. Конгреси, театрални постановки, спортни събития – когато хората са на едно място, логично е да се влиза със сертификат. Ако не, трябва да се спазват други мерки – отстояние, носене на маски. Тези ограничения няма да важат при сертификат. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Ще имаме много сериозни проблеми като не се ваксинираме. Хората ще почнат да отменят конгресни прояви, културни, спортни събития. Ще повлияе много сериозно на туризма – като имаш 5-6 места с близки цени, ще отидеш там, където е най-безопасно от гледна точка коронавирус, коментира Кунчев.

Директорът на Pfizer смята, че най-вероятно ще трябва да се ваксинираме срещу коронавирус всяка година

Алберт Бурла, директорът на една от водещите компании за производство на ваксини срещу коронавирус Pfizer, заяви, че очаква "в рамките ...

Засега няма епидемични взривове в училищата, твърди Кунчев. Много е рано да се каже стигнали сме до пик на заболеваемостта, добави той пред bTV.

Всичко е възможно – така доц. Кунчев отговори може ли да има нов локдаун. Това не значи 100 процента на всичко и навсякъде – може първоначално да е по области, по сектори. Ако масово се мине на заболеваемост от 500 на 100 000, това много ще затрудни здравната система, предупреди здравният инспектор. Сега затваряния (събирания извън дома не са позволени, не се провеждат спортни събития, затварят заведения, спортни обекти и културни обекти, затварят се и офисите, с изключение на ключови за икономиката дейности, които не може да се извършват от вкъщи, а училищата и университетите затварят, като работят единствено детски градини със 100% ваксиниран или преболедувал персонал и се приемат само деца на 100% ваксинирани или преболедували родители) се предвиждат при заболеваемост 500 на 100 000. Същевременно Кунчев не побърза да говори как има твърде малко официално регистрирани случаи и това изкривява картината. Но и предупреди, че е много опасно да се правят тестове само вкъщи и да няма официална изолация на контактни лица.

Трета доза – бустерна доза

Въпрос на национално решение е дали да има трета или бустерна доза, но засега не е необходимо. Огромният процент хора изграждат защита за поне една година, вероятно и две, а може и повече, но има и хора, които не изграждат такъв имунен отговор. Могат ли да си сложат трета доза и хора извън препоръките на Експертния съвет – би следвало да има тест и да се види какво е нивото на хуморалния имунитет (антитела) и клетъчния имунитет, по думите на националния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Проф. Илко Гетов: COVID ваксини за деца над 5 години от пролетта

В началото на 2022 година се очаква да започне ваксинирането на деца над 5-годишна възраст срещу COVID-19. Това заяви за „Монитор...

Доц. Кунчев беше категоричен – ако работиш в среда, в която си изложен на по-висок риск от зараза (като лекари), тогава третата доза е препоръчителна. Самият национален здравен инспектор се готви да си направи трета доза, но нямало да си прави изследвания.

Кунчев отново повтори какво е трета доза и какво е бустерна доза. От научна гледна точка има разлика, но и в двата случая те имат една цел – засилването на антителата, така че да не се допусне изобщо заразяване с КОВИД, по думите на националния здравен инспектор.

Всеки, който си направи трета доза, вече ще бъде вписван в Единния информационен портал, каза Кунчев. И предупреди, че никой не знае какво ще стане след година – ако се появи нов щам на коронавируса, новите ваксини, включително за трета доза, ще са модифицирани и това е записано в договорите за доставка с България.

Обикновено починалите ваксинирани са хора във висока възраст, с много заболявания, уточни доц. Кунчев. Има и хора, които тежко са изкарали КОВИД и това пречи да изградят имунен отговор, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Еднаква ли е профилактиката за рак в Европа и защо българите не ходят на прегледи?

9 от 10 българи нямат достъп до здравното си досие: Идея как да стане по-лесно

Доктори разкриват: Уникална научна разработка успява да съхрани стабилността на витамините в своята формула

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...