Два случая на свински грип у нас

7261
Два случая на свински грип у нас
Снимка: Thinkstock

Два случая на „свински грип“ са доказани в страната. Единният е случай на 2-годишно дете в София, вторият заболял е на 30 години от град Сливен. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред "Фокус".

„Днес, на 11 януари бяха доказани двата нови случая на пандемичен грип. Доказването става в Националната референтна лаборатория по грипни и респираторни заболявания по метода „Real time PCR“. Двамата заболели се намират в лечебно заведение, хоспитализирани в съответните болници“, уточни проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев: Има случай на пандемичен грип, но няма страшно

За случай на пандемичен грип – свински грип, потвърди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и парази...

Той допълни, че пробите са постъпили тази сутрин. „Проби се изпращат само на хоспитализирани пациенти в тежко общо състояние, със сериозни съмнения за грип. Националната референтна лаборатория изследва проби на пациенти, които са хоспитализирани в лечебни заведения и са в тежко състояние“, каза още проф. Кантарджиев.

По думите му постоянно постъпват проби, но все още не са в количество, което да доказва епидемично разпространение в нашата страна. „Има циркулация на грипни вируси. Сигурно в София има циркулация на грипни вируси от т.нар. пандемичен „свински грип“, а днес се доказва и наличието на такъв вирус и в Сливен“, каза още проф. Кантарджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване