X
 
 

Експерт: Проблемът с насилието над лекарите излиза от системата на здравеопазването

982 2
Експерт: Проблемът с насилието над лекарите излиза от системата на здравеопазването
Снимка: iStock/Guliver
"Не става въпрос за бит човек, става въпрос за бит лекар." Това каза зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в коментар за случай от Сандански, където лекар от Спешна помощ е бил нападнат от пациенти. 

Пострадалият лекар д-р Люсиен Михов разказа пред bTV, че нападението е станало в нощта на Бъдни вечер. Той е бил ритан, свалени са му очилата е заплют в лицето. По думите му нападателят е имал познания по карате. Въпреки всичко той е прегледал пациентката, изписал е терапия, но когато е попитал за имената тя е напуснала кабинета. Служители на СОТ, които са били свидетели на инцидента не са предприели нищо. Те не са успели да запишат и номера на колата, с която са дошли нападателите. Има подадена жалба в полицията, но все още няма никакви резултати по случая. 

Еuronews: Болното здравеопазване в България оставя пациентите уязвими

България преживява криза в здравеопазването, хиляди лекари и медицински сестри напускат за по-добре платена работа в Западна Европа. То...

Според д-р Брънзалов това бездействие на институциите е най-страшното:

"Проблемът става много голям, излиза от системата на здравеопазването. Скоро ще останат само амбулатории. Постоянно говорим за задължения на лекарите, но никой не говори какви са задълженията на пациентите. Процесът е двустранен и трябва да има доверие от двете страни. По цялата верига само колегата си е свършил работата. Не може да се търси помощ там, където си агресивен."

Д-р Брънзалов даде пример с Великобритания, където лекарите могат да откажат медицинска помощ, ако се чувстват заплашени. 

Вижте още коментари за насилието над лекари в ТАЗИ СТАТИЯ 

Поискаха изслушване на управителя на НЗОК пред Здравна комисия заради обвинение към Ананиев

БСП и ДПС поискаха управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев да бъде изслушан в Здравна комисия на 16 януари. Това призна пред журналисти нар...

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    И всички побойници са здравно осигурени, нали! Това е дребнотемие за парламента и за правителството! Виж, хазартът е друго нещо!
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Там, където е малко селище и има бити медици, напусне ли битият, закривайте здравната служба. И здравната служба да работи само ако и докато побойникът е в затвора или в лудница. След това отново няма лечение за живущите там. Сами да си озаптаят побойниците.
Последно в Актуално