Кардиолог: Преболедувалите COVID-19 масово страдат от сърдечни нарушения

14124
Кардиолог: Преболедувалите COVID-19 масово страдат от сърдечни нарушения
Снимка: iStock

Няма пациент, преболедувал COVID-19, който да не страда от сърдечни нарушения. Лечението на инфекцията често влошава налични сърдечносъдови заболявания. Това казва д-р Рада Прокопова, началник на отделението по кардиология в болница „Света Анна“.

Тя посочи, че коронавирусът причинява съдови тромбози. Боледуването от COVID -19 води и до хипоксия на белите дробове, като това се среща при повечето хора, които са преболедували опасната инфекция.

СЗО: Расте броят на новозаразени с COVID-19 в света

Броят на новите случаи на заразени с COVID-19 в света се е повишил за първи път от края на януари, съобщиха от Световната здравна орган...

По думите на д-р Прокопова една част от лечението е свързано с прилагане на кортикостероиди, които сами по себе си водят до задържане на течности, което води до хипертонични кризи, ритъмни нарушения, сърдечна недостатъчност и пациентите, които са били в болница имат сериозна нужда от пренастройка на терапията.

"Това е една болест, която засяга изключително масивно белите дробове, което води до хипоксия, намалено количество на кислород в кръвта. Когато се стига до хипоксия, намаляването на кислорода води до много токсични реакции включително от страна на сърдечносъдовата система. Бавно и поетапно при хората преживели ковид се появява обостряне на вече съществуваща сърдечна недостатъчност от всякакъв тип", казва тя в интервю за БГНЕС.

„Хипоксията е свързана с по-тежка изява на ритъмни нарушения. Почти няма пациент преболедувал коронавирус, който да не се оплаква от сърцебиене. Всичко това важи за хората, които са боледували от коронавирус със силна симптоматика. Няма как да скрием, че боледуването от ковид е един огромен психологически стрес. Опасността от заразата и незнанието накъде ще тръгне тази болест, дали ще се излекуваме лесно или бавно, дали ще имаме остатъчни проблеми. Това води до прекалена стресова обстановка, която се отразява негативно на сърдечносъдовата система“, споделя д-р Прокопова.

Началникът на кардиологичното отделение в "Св. Анна" посочи, че около 20% от населението над 40 години е засегнато от хипертонична болест, а на около 70 години - 60-70% от хората страдат от високо кръвно налягане.

След COVID-19 - как да пазим сърцето

Изследванията на българските пациенти, прекарали коронавирусна инфекция, показват, че сърцето е засегнато.  Миокардит не се среща ...

"Фактът, че нямаме симптоми не означава, че сме здрави Моят призив е към хората над 50, да се обръщат към кардиолог веднъж в годината, но в никакъв случай не призовавам младите да се втурват към кабинетите, дори да са преболедували коронавирус. 90% от младите нямат нужда от тези прегледи. Не мисля, че това е разумно по отношение на тяхното психологическо здраве“, посочи тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com