Колективна оставка на лекари и медсестри

22149
Колективна оставка на лекари и медсестри

Всички лекари и половината от медицинските сестри и лаборантите от кръвния център в Стара Загора подадоха молби за напускане в знак на протест срещу унизителните си заплати.

Те са изпратили писмо до парламента, премиера и здравния министър, в което подробно обясняват мотивите си за колективна оставка. От него става ясно, че лекар с 20 години стаж получава 680 лева, а медицинска сестра - 410 лева.

Кръвният център в Стара Загора е един от петте в страната и отговаря за снабдяването с кръвни продукти и на градовете Бургас, Сливен и Ямбол. Подалите оставка специалисти представляват половината от неговия персонал. 

Медиците обясняват, че ако започнат стачка, ще застрашат цялото здравеопазване в Югоизточна България, затова решили да подадат оставка, тъй като със сегашните си възнаграждения няма как да оцелеят през зимата.

Междувременно здравният министър Десислава Атанасова съобщи в интервю за БНР, че около 350-380 лекари са напуснали страната от началото на годината до сега. Очакванията са до края на годината те да бъдат около 500.

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com