Лекари и пациенти са единодушни: Последиците от лимитите ще са тежки

18248
Лекари и пациенти са единодушни: Последиците от лимитите ще са тежки
Снимка: Thinkstock

Въвеждането на лимити и връщането към бюджетно финансиране на болниците ще доведе до дългове, фалити и закриване на болниците. Затова алармираха днес пациентски организации и болнични сдружения.

"Още в края на миналата година беше ясно, че в бюджета на НЗОК се залага дефицит от близо 200 млн. лв. и от Националната пациентска организация предупредихме, че или ще има драматично влошаване на здравеопазването, или е необходима актуализация на бюджета и намиране на средства", заяви председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Той подчерта, че сега никой не говори за актуализация, а директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова е признала официално, че дефицитът в касата ще бъде над 350 млн. лв.

"Д-р Тодорова не каза как ще се справи с дефицита, а сега се въвеждат лимити, което означава намаляване на бюджетите и когато те си изхарчат лимита, няма как да отчетат нито едни пациент към НЗОК", обясни председателят на Националната пациентска организация. Според него липсват гъвкави схеми, а целта е да няма нови лекарства и да се пестят пари, за да се поберем в "спуснатия бюджет". Той обвини НЗОК, че се опитва да прехвърли вината на някого и поради тази причина са били организирани и акциите за проверки на болниците.

"Ситуацията е много сложна и ако директорът на НЗОК вижда, че не може да се справи с тези пари, то не е за директор на НЗОК, а ако този здравен министър не може да убеди колегите си, че това са жълти стотинки за здравеопазване, то тогава не е годен за министър на здравеопазването", категоричен бе д-р Хасърджиев, който призова здравният министър да внесе предложение за отмяна на Постановление 94 на МС, което предвижда въвеждането на лимити е болниците.

Заедно с останалите си колеги от лекарските и пациентските организации, д-р Хасърджиев подчерта, че освен болнични фалити, постановлението ще доведе и до ограничаване на конкуренцията между лечебните заведения, както и до по-тежки регионални диспропорции в предлагането на медицински услуги. Наред с това ще се стигне и до влошаване на качеството на медицинската помощ, ограничаването на правото на избор на пациентите къде да се лекуват.

Лекарските и пациентските организации предложиха да се създадат правила за прием на пациенти в условия на лимити, в които да има ясни критерии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване