Лекарки хвърлиха вината за случая в Тетевен заради липсата на анестезиолог

11346
Лекарки хвърлиха вината за случая в Тетевен заради липсата на анестезиолог

Основното нещо в случая в Тетевен е липсата на адекватно наблюдение преди раждането. Ако въпросната пациента (бел. ред. – Наташа Габровска) има по-тесен таз, то може да се премине към планирано цезарово сечение. В случая не знаем какъв е конкретният казус в пълни детайли, но изглежда говорим точно за тесен таз. Това заяви заместник-директорът на Първа АГ болница „Св. София” д-р Валентина Григорова пред Нова телевизия.

Ако г-жа Габровска е имала тесен таз, а това се мери и доказва, вече се подхожда към конкретния случай. Би могло при тесен таз и при малък плод да се направи пробно раждане. Категорична съм, че е възможно такава трагедия да се предотврати, поясни Григорова.

Започна разследване на смъртта на новороденото от Тетевен

По случая с починалото новородено от град Тетевен, Окръжна прокуратура - Ловеч се самосезира и извърши проверка по случая. Днес ОП - Л...

И д-р Григорова, и д-р Елка Дачева от болница „Св. Анна”, която е близка приятелка на д-р Нина Байчева, отрекоха метода, при който се сяда на корема на родителката, за да роди по-лесно. Дачева поясни, че Наташа Габровска е била с нормално разкритие и добави, че вторият момент при раждането е когато главичката на бебето вече се вижда. Според Дачева, ако са паднали тоновете на бебето, в този момент е трябвало да се използва форцепс, но не висок. Няма тракции – г-жа Габровска има травма от родилната дейност.

Д-р Елка Дачева хвърли „вината” за смъртта на бебето заради липсата на анестезиолог в болницата в Тетевен - става въпрос по време на раждането. В модерна болница, като в „Св. Анна”, при неуспешен форцепс може да се извади бебето за 3-4 минути с цезарово сечение, добави тя. А анестезиологът се е забавил 35 минути, защото не е присъствал от самото начало. Отделно се е чакало два часа от Плевен да дойде неонатолог, т.е. бебето не е имало шанс да оживее.

По вътрешноболнична процедура би трябвало да има анестезиолог, каза д-р Григорова. Двете с д-р Дачева подчертаха, че има куп родилни отделения, които няма анестезиолог. Ставало въпрос за бившите районни болници – като такива в Тетевен, Троян, Ботевград, Ихтиман, Самоков и т.н.

Ако имате оплакване от лекар, можете да се обърнете към ръководството на съответната болница, към здравното министерство, където има горещ телефон и към Агенция „Медицински одит”. Това заяви вчера, 1 юни, здравният министър д-р Петър Москов по случая в Тетевен.

Дават на прокурор случая с починалото новородено в Тетевен

Окончателните резултати от проверката по случай на починало новородено в тетевенската болница ще ясни във вторник. Те ще бъдат предаден...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч