Млади, бедни и нискообразовани са срещу противоепидемичните мерки, сочи проучване

4985
Млади, бедни и нискообразовани са срещу противоепидемичните мерки, сочи проучване
Снимка: Getty Images/Guliver

Против мерките срещу разпространението на коронавирус са 20,4% от българите. Те най-често са млади хора на възраст под 30 години (37 процента от тях), нискообразовани и бедни. Най-много противници на мерките има сред живеещите в градовете-областни центрове и сред жителите на малките градове на страната. Това показва национално изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 5 - 12 декември 2020 г.

Според резултатите 79,6 на сто от българите одобряват въведените от правителството мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 у нас от 27 ноември до 21 декември.

Родителите решават дали децата им да се върнат в училище от 4 януари

Учениците от 1 до 4 клас да започнат да посещават училище от 4 януари догодина, както и отваряне на детските градини и яслите. Това съо...

94,9% от участвалите в настоящото изследване твърдят, че спазват въведените от правителството мерки, а 5,1% признават, че не ги спазват. По-често мерките не се спазват от мъже, от хора на възраст под 40 години, от нискообразовани, от бедни, от роми и от жители на малките градове и на селата, посочват от „Екзакта“.

30,5% от запитаните не вярват на официалната информация за разпространението на COVID-19, като сред тях голяма част са от същите прослойки, които не спазват мерките.

23,2% от българите посочват, че биха се ваксинирали срещу коронавируса, а 41,1% заявяват, че не биха го направили. 35,7% се колебаят и за да решат дали да се ваксинират се нуждаят от повече информация за ефективността на ваксините и за страничните им действия. По-често са склонни да се ваксинират мъже, хора на възраст между 40 и 60 години и жители на столицата. Най-често посочват, че не биха се ваксинирали хора от градовете-областни центрове.

ГЕРБ, БСП и "Има такъв народ" са сигурни участници в следващия парламент

Мнение: Няма лидер по света, който да се справи с COVID по-зле от Борисов

Да си припомним, един от основните аргументи на Борисов да не подава оставка през юли беше, че, видите ли, нямало кой по-добре от него ...

Отговорите на открит електорален въпрос в настоящото изследване показват, че сигурни участници в следващ парламент са ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС, според данните на "Екзакта". Разликата между електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП е от порядъка на 2 процента (18,6 на сто и 16,5 процента).

Според "Екзакта" "Има такъв народ" са трети с 9 процента. На 5,4 на сто възлиза електоралната тежест на ДПС.

Шансове за следващ парламент имат Демократична България с 3,9 на сто електорален дял и Обединени патриоти - с 3,5 процента. Потенциалът на ДБ и ОП би могъл да работи за тях в следващите месеци, коментират социолозите.

Лек ръст бележи електоратът на "Изправи се. БГ", който през декември възлиза на 2,4 на сто. Формацията на М.Манолова е посочвана като самостоятелна партия извън коментираните коалиционни формати с нейно участие. "Републиканци за България" на Цветан Цветанов получава 2,4 на сто електорална тежест три месеца след основаването си. По-малките партии имат потенциал, който предстои да видим дали ще усвоят в следващите месеци, отбелязват от "Екзакта".

Костадин Ангелов: Локдаун до 31 януари с някои изключения

Не сме доволни от данните, като министър на здравеопазването искам българските граждани да бъдат не излекувани, а здрави, каза министър...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване