Не повече от 65 съдебни лекари работят в страната, а ето колко са необходими

2545
Не повече от 65 съдебни лекари работят в страната, а ето колко са необходими
Снимка: iStock/Guliver

В страната има не повече от 65 съдебни лекари, а са нужни 180. Почти никакъв интерес няма сред младите лекари да специализират съдебна медицина. Това каза в интервю за БТА доц. Александър Апостолов, председател на Българското дружество по съдебна медицина.

По думите му и малкото желаещи специализанти искат да бъдат в София, Пловдив и Варна, но това не може да се каже за Бургас или за Плевен, както и за всички останали по-малки областни градове, където десетки години липсват желаещи. "Специалността е трудна и непривлекателна", добави той. 

ОЩЕ: Съдебен лекар: Съдът е този, който определя каква е телесната повреда

"Има силно подценяване на лекарите специализанти, тъй като в проекта на медицинския стандарт се предвижда те да не извършват някои от съдебномедицинските дейности", посочи доц. Апостолов. По думите му, за да могат да се научат, те трябва да ги извършват, но под наблюдението на лекар с призната специалност по съдебна медицина. "Ще държим това задължително да се промени, искаме специализантите да се включват във всяка дейност", каза доц. Апостолов.

Съдебен лекар нощем няма

"Нямаме нощни дежурства в София, защото имаме неуредени отношения със СДВР", посочи доц. Апостолов. По думите му те са отказали да плащат за такива дежурства. Другата причина по думите му е, че според закона нямат право на извънреден труд. Попитан какво да направи човек, имащ нужда от съдебен лекар нощем, доц. Апостолов припомни, че освидетелстванията се извършват на дневна светлина.

"Дори и освидетелстването да се извърши нощем, на силно, но изкуствено осветление, светлината може да промени външния вид, морфологията на увреждането. Дори и да са минали часове след получаване на увреда, например в резултат на побой, извършен вечер, кръвонасяданията на сутринта биха могли да бъдат доста по-изразени", обясни той.

"Ако има изнасилване, е важно биологичните проби да се вземат възможно най-бързо. Ако изнасилването е извършено нощем, във всеки дежурен акушеро-гинекологичен кабинет първоначално може да бъдат взети влагалищни и други обтривки от жертвата. Документът с констатациите се получава от същия кабинет. На следващата сутрин съдебен лекар трябва да огледа цялото тяло на пострадалата и ако е необходимо, да извърши други изследвания", обясни доц. Апостолов.

По думите му при достатъчен щат и желаещи да специализират съдебна медицина, би било възможно да се осигурят нощни дежурства на съдебни медици. При сегашния щат и наличните лекари в страната е невъзможно да се организира, защото ще противоречи на всички нормативни документи, отнасящи се до работното време и почивките.

Заплащане на съдебните медици

"Все още е актуален проблемът със забавените плащания на съдебните медици от страна на МВР", каза доц. Апостолов. Той окачестви някои от плащанията напоследък като „непочтено орязване“. "Много често се намалява плащането ни с мотив, че експертизата не е сложна, не изисква много време и др. Как го прецениха това, като те имат нужда от специалните ни познания, които те нямат, но определят колко е сложна или не дадена експертиза и колко време е нужно на експерта, за да я изготви", попита доц. Апостолов.

"Съдебните лекари получават възнаграждения и от лечебните заведения, в които работят, като те са за извършената от тях медицинска дейност", допълни експертът.

Условия на работа на съдебните лекари

Техническата обезпеченост на областните съдебномедицински отделения и някои софийски структури не е на необходимото ниво, отчете още доц. Апостолов.

ОЩЕ: Адвокат за случая „Дебора“: При този публичен линч е нормално отвод на съдебните лекари

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Д-р Аспарух Илиев прогнозира пробив при ваксините срещу рак - ето кога

Майката на Даная: В България трябва да си нагъл, да крещиш, за да ти се обърне внимание

Коронавирусът в България: За поредно денонощие няма отчетени смъртни случаи

КНСБ: Възможни са ефективни протести в здравеопазването

Сред проверката в МБАЛ "Света Петка": Случаят с посинената 104-годишна жена отива в прокуратурата

Спад в броя на заразените с Ковид за денонощие

От днес влизат в сила временни противоепидемични мерки срещу коклюш

Пътувайте безплатно със ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ на 16-17.05.24 г. за прегледи със специалистите на Болница Мемориал!

Пореден ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване