Неонатолог: У нас има голям недостиг на акушерки

6020
Неонатолог: У нас има голям недостиг на акушерки
Снимка: iStock

У нас има голям недостиг на акушерки. За това алармира пред в. "Монитор" ръководителят на Клиниката по неонатология проф. д-р Боряна Слънчева в деня на отбелязването на 40-годишнината от полагането на специализирани грижи за недоносени бебета в Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“.  

От Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отдавна призовават за спешни мерки за предоляване на кадровия недостиг в здравеопазването. Те посочват, че е необходимо национално съгласие и решителни действия за преодоляване на критичния недостиг на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти. От организацията посочват, че в България работят около 23 000 медицински сестри, а на здравната ни система са нужни поне още 35 000. Акушерките у нас са около 4000, а са нужни поне още толкова.  

От „Алианс на българските акушерки” обезпокоени от промяна в Наредба за наблюдението на млади майки, пишат до Стойчо Кацаров

АЛИАНС НА БЪЛГАРСКИТЕ АКУШЕРКИ е силно обезпокоен от прибързаното предлагане на промяна в Наредбата регламентиращ домашно посещение при...

„Има недостиг на акушерки. На лекари няма, тъй като има млади лекари. Сега работят много акушерки, които са пенсионерки, има много, които са на границата. Ако се пенсионират положението става абсолютно безконтролно“, обясни проф. Слънчева и подчерта, че има нужда от акушерки. Тя обясни, че работата им е много тежка, изисква се много активност, което за хората в по-напреднала възраст е затруднение. Тя коментира, че за съжаление пандемията има негативно отражение и при нейното отделение. Тя посочи, че много е намалял контакта им с родителите и съответно контакта на родителите с децата. „Това категорично не е добре“, посочи още проф. Слънчева. От началото на година през интензивното отделение са преминали над 600 деца, като понякога има и доносени деца с проблеми. Средно на година от тук минават 800-850 деца на година, като е много малък процента на малките пациенти, които не успяват да се преборят. Обясни още неонатологът.  

За 40 години през Клиниката по неонатологията на са преминали над 25 000 недоносени деца, посочи дирекотрът на СБАЛАГ „Майчин дом“ проф. д-р Иван Киров. По думите му само през 2021 г. в клиниката са спасени над 550 деца, което представлява 18% от всички раждания в болницата. Той изтъкна, че традиционно в „Майчин дом“ се концентрират най-сложните патологии на бременността.  

„Всяка година в Европейския съюз се раждат половин милион недоносени деца, а около 6 000 от тях - в България. При над 10% от бременностите раждането е със степен на недоносеност. Благодарение на вашите грижи, отдадеността и усилията, които полагате, тези деца живеят пълноценно“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на церемонията по случай отбелязването на 40-годишнината от полагането на специализирани грижи за недоносени бебета в Клиниката по неонатология на СБАЛАГ „Майчин дом“. Проф. Сербезова разказа, че преди 23 години самата тя и нейното дете са били пациенти на Клиниката на проф. Слънчева, която като лекар е положила най-добрите грижи за майката и новороденото. Здравняит министър коемтира как и преди и сега си личи, че колективът в клиниката работи добре и пожела това да продължи и занапред.  

„Колективът е важен, за да функционира добре един толкова голям екип. Освен колеги на моята възраст, които са с опит, има и млади колеги, специализанти, които работят и се учат с ентусиазъм. Опитът и ентусиазмът правят така, че да се грижим за нашите деца по най-добрия начин. Благодаря на министерството, на инициативата Българската Коледа и на всички родители и съмишленици, които са помогнали, за да имаме отлична технологична база за недоносените деца“, заяви ръководителят на Клиниката по неонатология проф. д-р Боряна Слънчева.

Дариха защитни облекла на акушер-гинеколози в Стара Загора 

Защитни облекла за персонала на Клиниката по акушерство и гинекология в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБА...

Още: Недостиг на акушерки има в цялата страна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване