Няма данни за наличие на тигров комар във Варна

39082
Няма данни за наличие на тигров комар във Варна

Няма данни за наличието на т. нар. тигров комар на територията на община Варна, предаде БГНЕС.

Регистрирано е наличието на общо 18 вида комари от подсемействата Anophelinae и Culicinae, уточниха от общинското предприятие "Дезинфекция, дезинсекция, дератизация - Варна".

"Комарът действително е агресивен и потенциално опасен като преносител на нетипични за България трансмисивни инфекции, но досега няма съобщени случаи за заболял пациент. Инфекционистите и останалите лекари са добре запознати с клиничните картини на тези заболявания и са инструктирани да следят и да докладват при съмнителни случаи" коментира Антоанета Тончева, управител на предприятието.

Първите комбинирани ларвицидни и имагоцидни дезинсекции започнаха в края на м. юни. Обхванати са основните паркове на територията на града – Морска градина, Аспарухов парк, парковете в кв. "Владислав Варненчик" и "Младост". Поетапно са обработени и деретата в града и околните кметства – Звездица, Казашко, Константиново и Тополи. След получени сигнали от граждани, общинското предприятие е третирало и ограничени площи в близост до детски площадки и обществени заведения. Непрекъснато се наблюдават основните биотопи на насекомите, като при необходимост се извършват допълнителни дезинсекции след задължителен интервал.

В рамките на тазгодишния летен сезон, Морската градина е третирана общо четири пъти, като последно извършената комбинирана обработка срещу трипси и комари е била на 26 август. Аспарухов парк е обработен общо пет пъти, като предстоят още третирания предвид оформените от наводнението открити и закрити биотопи. Към днешна дата е извършена дезинсекция на общо 2 197 ДКА.

В "Аспарухово" тепърва чистят каналите-дерета, които допринесоха за наводнението

В момента тече процедура по изготвянето на заявките и количествено-стойностна сметка (КСС) по възлагането на дейностите за почистване н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com