X
 
 

Новият вирус от Китай засега не представлява заплаха за страната ни

2580 0
Новият вирус от Китай засега не представлява заплаха за страната ни
Снимка: iStock/Guliver
Засега за България вирусът от Китай не представлява заплаха, тъй като сме доста далеч от основните туристически потоци и от мястото на възникване, увери пред БНР главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Но много внимателно следим ситуацията, за да сме подготвени. Ключовото в тези моменти е (и китайските власти, и Световната здравна организация работят много сериозно) създаването на диагностични китове, които много бързо могат да поставят диагнозата в този случай, за да имаме готовност за реакция", отбеляза експертът.

Световната здравна организация свиква извънредна среща на 22 януари заради появата на новия вирус в Китай.

Първи случаи на грип в страната - пикът настъпва в края на месеца

Грипните вируси настъпват. Пикът се очаква през втората половина на януари, началото на февруари. Специалистите казват, че заболяванет...

Ситуацията е паралелна с тази на тежкия остър респираторен синдром, след това със средиземноморския, който се развиваше основно в Саудитска Арабия и Кувейт, заяви д-р Кунчев.

"Все става въпрос за коронавируси, все са нови, все идват от животинския свят. Хубавото и при трите е, че предаването от човек на човек не е толкова лесно, не е толкова ефективно и това ограничава доста бързото развитие на епидемията. Но пък, имайки предвид, че вирусите са много бързо изменчиви, може да се очаква, че в някакъв период и това ще бъде постигнато и тогава вече опасността за човечеството наистина нараства.“

Припомняме, че болестта, която е подобна на Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), беше открита първоначално в град Ухан, но вече се разпростря в други градове и дори съседни държави. През 2002-2003 ТОРС отне живота на поне 650 души в Китай и Хонконг по време на голяма епидемия.

В момента потвърдените случаи на новия коронавирус са 218, като в понеделник здравните власти в Китай обявиха откриването на още заразени хора. За първи път бяха регистрирани случаи в Пекин и Шанхай - двете най-големи метрополии в страната. Досега от болестта са починали трима души. Учените бързат да установят как се предава вируса, като се смята че пазар за морска храна в Ухан е мястото, от което е тръгнала заразата. Засега има потвърждение, че болестта се предава от човек на човек. Джонг Наншан, известен вирусолог в Китай, който помогна да бъде установен мащаба на епидемията през 2002-2003 казва, че няма нужда заразените да са пътували до Ухан, защото болестта очевидно се предава от човек на човек. Повече подробности в ТАЗИ СТАТИЯ.

У нас пикът на грипни заболявания се очаква другия месец.

Лекари: Не бързайте с антибиотиците при грип

Важно е да се каже, че високата температура не трябва да бъде причина за антибиотик, а даването му през първите 48 часа на грипа ще бъд...

Тази година има значително по-голям интерес към ваксините срещу грипни заболявания, обясни още д-р Ангел Кунчев.

"Обикновено в предните години в България са внасяни между 120, 130 до 150 хиляди дози. Тази година по двете направления - и по програмата, и на свободен пазар бяха внесени близо 270 хиляди и те свършиха към края на ноември."

Все още е сравнително ниска заболеваемостта от грип в страната, около 135 -140 души на 10 хиляди, съобщи Кунчев. 

"Но има отделни области, общини - Бургаско, Хасково, Сливен, Монтана, където се движи около 200. А има и отделни общини, където е вече наистина в почти епидемични размери, но този процес ще продължи и следващата една-две седмици."

Вероятно най-голям брой болни от грип ще бъдат регистрирани в началото на февруари. 

Седем смъртни случая от грип в Гърция за десет дни

За по-малко от десет дни 7 души са починали от сезонен грип в Гърция, а общият брой на смъртните случаи от октомври е достигнал 8, соча...

Ваксина може да се поставя по всяко време, но по-добрият период е октомври - декември, за да има организмът повече време да изработи имунитет в рамките на 20-30 дни, уточни главният здравен инспектор. 

"Той да е достатъчно напрегнат и защитен. Но така или иначе този период мина. Също се изконсумираха и ваксините, които бяха внесени в страната и по програмата за безплатна имунизация на възрастни хора, и на свободния пазар. Тази година имаме един доста по-голям - между 270-280 хиляди души контингент, който е предпазен, но на фона на населението в страната, това няма как да повлияе на грипната епидемия", коментира д-р Кунчев. 

Първите количества -1 200 дози ваксини срещу варицела са доставени в страната и се очаква одобрението на Изпълнителната агенция по лекарствата, за да бъдат пуснати на свободния пазар, обяви още Кунчев. "От средата на годината очакваме и по-сериозни количества, така че всеки, който желае да не се налага да обикаля в чужбина, а да може да си купи ваксината в страната."

Имунизацията срещу варицела трябва да се извършва чрез личния лекар. Противопоказанията касаят само хората с алергии към някои от съставките във ваксината.

"След навършване на една година няма ограничения във възрастта - чак до 65. Всеки, който желае, може да си я постави. Тя се прави с два приема, през минимум един месец", уточни д-р Кунчев.

Actualno.com

Етикети: