Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окончателно: Без карантина за болните от коронавирус (ВИДЕО)

10 ноември 2023, 11:58 часа • 7367 прочитания

Единодушно със 140 гласа "за" Народното събрание реши болните от COVID-19 вече да не подлежат на задължителна карантина. Това стана с промени в Закона за здравето, приети на първо и второ четене, с които болестта беше изключена от списъка на особено опасните инфекции.

След гласуването в парламента остава само формалната стъпка да се издаде заповед на Министерството на здравеопазването, с която изолацията окончателно да отпадне.

В мотивите на законопроекта се отчита, че по данни на СЗО през последния отчетен период (24 април 2023 - 21 май 2023) новодиагностицираните случаи на COVID-19 в света са приблизително 2,3 милиона, а починалите от коронавирусна инфекция – около 15 000 души. Наблюдава се спад съответно с 21% и 17% в показателите спрямо предходния 28-дневен период (27 март 2023 – 23 април 2023 г.). Още: Пореден спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Дебатът

Дебатът по темата беше остър. В хода на дискусията депутати засегнаха темата колко души са починали от COVID-19 и колко заради този вирус, както и кой носи политическа отговорност за наложените в обществото мерки. Бяха отправени и обвинения в популизъм и пропаганда на фона на пандемията.

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Митковски заяви, че пандемията не е изчезнала. "Просто вирусът вече мутира, голяма част от населението го преболедува, голяма част се ваксинира и той вече не е това, което беше", допълни той. Още: Личните лекари подкрепят отпадането на карантината за Ковид

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че с това решение ще се възстанови справедливостта. "И се връщаме към нормалния си начин на живот, макар че ние отдавна ще живеем нормално. А и слава богу, благодарение на съпротивата, която българските граждани оказаха пасивно, в нашата страна имаше възможно най-леките ограничителни мерки. Нищо, че пак бяха изключително идиотски и античовешки", каза той.

Манол Пейков от ПП-ДБ му отговори. "Господин Костадинов отлично знае каква е реалността, използва лековерността на избирателите за собствени политически цели", каза той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес