Орел, рак и щука: Никой не иска да разбере, че без мерки с коронавируса ще стане по-зле

4285
Орел, рак и щука: Никой не иска да разбере, че без мерки с коронавируса ще стане по-зле
Снимка: iStock

Случват се много неприятни тенденции. По линия на хоспитализациите, на критичните случаи и смъртността като данни сме все едно към края на ноември и началото на декември, 2020 година, докато като разпространение на заразата все едно сме в началото на ноември, 2020 година. Това заяви математикът Петър Велков.

В рамките на месец-месец и половина може да има 9000 души в болница, предупреди Велков. Той предупреди, че е много вероятно в този период да достигнем 16 000 смъртни случая, т.е. нови над 5000. Велков смята, че при липса на мерки ще стигнем до 300 смъртни случая на ден – въпросът е обаче колко ще успяваме да регистрираме като статистика. Надвишената смъртност по данните на НСИ обаче ясно показва "скритото", каза още той пред Нова телевизия.

Водените от Алибегов и Коларов заведения предупредиха: Готови сме да бъдем и по-директни в отстояване на правата си

Позиция от страна на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на българските заведения (СБЗ), водени от Ричард Алибегов...

Велков посочи и анализа на Лъчезар Томов, че в последните 17 дни хората стигат 2,5 пъти по-бързо до интензивно лечение, както и за увеличената смъртност. Според него, основната причина за това по-бързо влошаване на нещата е британският вариант на коронавируса.

На въпрос, който и Actualno.com постави на Велков преди известно време – как да се управлява кризата извън мантрата затваряме всичко, той отговори, че пораженията върху икономиката ще са по-сериозни и дългосрочно. 26% от починалите от COVID-19 в България са в трудоспособна възраст, а според данни от Великобритания 10% от оздравелите имат здравословни проблеми, което спъва работоспособността им, подчерта математикът. Минимум мерки като в края на ноември – най-малко мек локдаун, смята той. И добави, че като затвориш навреме, по-лесно ще отвориш системата след това - иначе по-дълго ще трябва да се възстановяваш, да чакаш спад на заразата!

Локалният подход с мерки по области може да върши работа, ако действително се работи, а не се измиват ръце, категоричен е той. "Дефиницията на Айнщайн за лудост е да правиш едни и същи неща и да очакваш различен резултат", заяви Велков.

Отпорът

Същевременно и експерти по образование коментираха пандемията. По думите им, в България не можем да се справим с противоепидемичните мерки, защото в училищата няма достатъчно пространство и не се спазва достатъчно дистанция. На Запад какво направиха – по-големи класни стаи, разделение на класове на сутрешна и следобедна смяна, по-малко хора на едно място, за да се намали рискът, обясниха експертите.

Една година коронавирус в България – най-големият мит е, че мерките не работят

На 8 март, 2020 година официално беше открит първият случай на COVID-19 в България. Оттогава преживяхме две вълни на заразата, като вто...

Ричард Алибегов, който е председател на една от браншовите организации на заведенията, и Радка Чернева, представител на фитнес индустрията, са категорични, че не е опасно да отидеш на заведение или във фитнес. Чернева смята, че хората, които вземат решенията за коронакризата в България, всъщност не знаят какво правят и действат на принципа проба – грешка.

"Не виждам абсолютно никаква обосновка защо трябва заведения, фитнеси и молове да затварят – там има абсолютно строг контрол", настоя Алибегов.

От заведенията и отварянето им до 14 дни ще видим резултата, контрира задочно Велков и подчерта, че мерките сега не се спазват, затова и отварянето води до това. По думите му, отхвърляме всичко, което ще ни помогне да живеем по-нормално с вируса - например масово тестване в училищата.

Още: И вирусолог от БАН предупреди, че без нови мерки срещу коронавируса ще си патим

Пореден ръст в броя на заразените с COVID-19, всяка пета проба е положителна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Расте броят на заразените с коклюш, но причина за паника няма

Коронавирусът в България: Само в 2 области има нови случаи

С нова наредба: Увеличават двойно медиците по Черноморието

Замърсители в лекарствата и риск от рак: Проф. Георги Чернев разказва за VI-тия конгрес на БДДХ

Софтуерен проблем спира плащанията от НЗОК: Фармацевти излизат на протест

Едва 1 нов случай на Ковид е открит за денонощие у нас

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com