X
 
 

Отново липсват лекарства за онкоболни

929 0
Отново липсват лекарства за онкоболни
Снимка: БГНЕС
82 сигнала за липса на лекарства са подадени на платформата за липсващи лекарства, която бе създадена на 9 септември 2019 г.

70 са сигналите за липса на лекарства за домашно лечение по Приложение 1 от Позитивния лекарствен списък, съобщиха от Пациентски организации "Заедно с теб".

Поръчка за онколекарства на стойност 1,3 млрд. лв. обяви здравното министерство

Поръчка за онколекарства на стойност почти 1,3 млрд. лева с ДДС обяви Министерството на здравеопазването. Рамковото споразумение ще е з...

Получени са 3 сигнала за липса на лекарства за онкологични заболявания Калгевакс - за лечение на рак на пикочния мехур и Mitomicin C Kyowa - лекарство за химиотерапия, уточняват от пациентската организация.

Платформата е създадена по инициатива на Сдружение за развитие на българското здравеопазване. Отчетът на Сдружение за развитие на българското здравеопазване за получените сигнали за липса на лекарства е на сайта www.moeto-lekarstvo.com.

Сигналите са предадени на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), като до момента не е получен нито един отговор.

В момента ИАЛ няма възможност да спира износа поради липсата на информационна система, която съгласно Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина (ЗЛПХМ) трябваше да започне да функционира от 12 февруари 2019 г.

Внесено е искане по Закона за достъп до обществена информация в ИАЛ и Министерството на здравеопазването. От пациентските организации очакват отговор за тези медикаменти дали има продажби от търговците на едро, за закупени лекарства от притежателите на разрешение за употреба, информация за други търговци, които са изнесли лекарствата, пишат от пациентската организация.

България замесена в международна измама с онколекарства

България е замесена в международен скандал с фалшифицирани опаковки на онколекарства. Опаковките са изнесени от страната ни за Холандия...

Получени са 6 сигнала за лекарства, регистрирани в България, които не са включени в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) - Imuran- 3 сигнала, Pamaton, Panangin, Fucithalmic.

Получени са 3 сигнала за липса на нерегистрирани лекарства - Natulan, Hydrocortisone и Sustanon.

От пациентската организация разкриват, че са внесли сигнали за липсващите лекарства в Министерството на здравеопазването, но от там няма отговор. И двете лекарства за онкологично болни липсват от август и пациентите са в невъзможност да си ги набавят от съседните страни.

Цялата информация за липсващи лекарства е внесена в администрацията на Европейската комисия, препратена е на премиера Бойко Борисов, на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).

Припомняме, първите дела срещу здравното министерство за липса на лекарства за онкоболни бяха през 2003-2004 г.

Изследване: В ЕС масово се одобряват лекарства против рак без ефект

Между 2009 и 2013 година европейските регулатори са одобрили 39 нови лекарства за рак без да имат доказателства за ефективността им, из...

Един от първите пациенти, осмелили се да се изправят срещу системата и да потърсят правата беше Теодора Захариева.

Тя стана "Човек на годината" за 2009 г. и получи наградата си на 10 декември, когато целият свят отбеляза приемането на хартата за човешки права на ООН. Захариева учреди Център за защита на правата в здравеопазването и до края на живота си се бореше за правата на пациентите.

В един от докладите на Сметната палата се казва, че в периода 2003-2005 г. МЗ не е осигурявало животоспасяващи лекарства не само за пациентите с онкологични заболявания, но и за такива с други тежки страдания. В доклада се отбелязваше и за недобре провеждащи се търгове за лекарства от страна на министерството.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители