При 0.092% от ваксинациите срещу COVID-19 е последвало нежелана реакция

2325
При 0.092% от ваксинациите срещу COVID-19 е последвало нежелана реакция
Снимка: БГНЕС

При приложени 4 383 741 дози ваксини срещу COVID-19 в страната към 3 май тази година в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили общо 4 069 съобщения за постваксинални реакции, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Това представлява 0.092% от всички поставени дози. Най-много оплаквания за нежелани реакции има от ваксината на AstraZeneca - 2 324, от Pfizer/BioNTech - 1 151, Moderna - 428 и Janssen - 166. 

България отлага доставките на ваксини срещу COVID-19

България отлага доставките на ваксините срещу COVID-19, които трябва да получи през второто тримесечие на тази година за третото, съобщ...

Към 3 май при приложени общо 4 180 дози от педиатричните ваксини "Comirnaty" и "Spikevax" във възрастовата група от 5 до 11 години в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили 3 съобщения за нежелани лекарствени реакции. Това представлява 0.07% от всички приложени ваксини.

Към същата дата във възрастовата група от 12 до 17 години са приложени общо 49 867 дози от ваксините "Comirnaty" и "Spikevax". Постъпилите в агенцията съобщения за нежелани лекарствени реакции са 14 - или 0.03% от всички приложени ваксини.

Най-често медицинските лица и гражданите са съобщавали за реакции, които са посочени в кратките характеристики на лекарствените продукти, като болка на мястото на убождане, грипоподобна симптоматика с температура, втрисане, отпадналост, болки в ставите и мускулите. Това са признаци за нормалното излагане на организма на въздействието на ваксината, което предизвиква защитен ефект. Тези реакции са относително леки по тежест, въпреки че предизвикват временен дискомфорт и/или неразположение.

Предишните данни

Още преди коледно-новогодишните празници, ИАЛ отговори на въпроси на Actualno.com по темата. Сега отговорите са същите. Съгласно отговора, подадени са сигнали за 9 смъртни случая след поставени 2 дози ваксина, като в нито един от тях връзката между смъртта и ваксината не е доказана.

Няма нужда от четвърта доза от ваксините срещу COVID-19, смятат европейските здравни служби

Все още е твърде рано да се мисли за четвърта доза от ваксините срещу COVID-19 за цялото население. Това заявиха от Европейския център ...

Към 14 декември 2021 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции е бил 3802. Сред тях едва 13% или 493, отговарят на критериите за сериозност. От агенцията обясняват, че съгласно действащите изисквания нежелана лекарствена реакция е всеки неблагоприятен ефект върху здравното състояние, който е станал причина за смъртен изход; непосредствена опасност за живота; хоспитализация или удължаване срока на хоспитализация; значителни или трайни увреждания; инвалидизация; вродени аномалии, други реакции с медицинска значимост. След обстоен анализ дадена реакция се определя или не се определя като сериозна, подчертават от агенцията. В определени случаи медицински значима, определена като сериозна, е нежелана реакция, която не води веднага и непосредствено до животозастрашаващо състояние, смърт или хоспитализация, но би могла да изложи пациента на медицински риск или да наложи медицинска интервенция, която да предотврати усложнения.

В ИАЛ са съобщени и общо 6 случая на смърт при заболяване от COVID-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината, а в един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината. И при тях не е открита причинно-следствена връзка с ваксината.

Към 17.01.2022 г. общият брой на получените в ИАЛ съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу COVID-19 е 3861, което представлява 0,09% от всички приложени ваксини. Едва около 10% от тези съобщени реакции отговарят на критериите за сериозност.

Ваксините срещу COVID-19 остават най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, налагащо хоспитализация, и дългосрочни последици за здравето, посочват още от здравното ведомство.

ОЩЕ: Учени получиха конфиденциални документи за страничните ефекти от ваксината на Pfizer срещу COVID-19

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Педиатър: Ваксината срещу коклюш е безопасна за бебета и бременни

Илко Семерджиев: Кондова пое "горещия картоф" от нерешителния министър Хинков

Здравният министър обяви временни противоепидемични мерки заради коклюша

Една година след смъртта на Даная: Искат спешни реформи в детското здравеопазване

Гастроентерологът проф. д-р Салих Боа на 19.05.24 г. в София за безплатни консултации

Безплатни консултации с хематолога проф. д-р Хасан Атила Йозкан в София на 17.05.24 г.

Председателят на БЛС: "Мама и Аз" създаде усещането, че държавата не иска да изгради детска болница

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Д-р Благомир Здравков: У нас не се предоставя комплексна педиатрична помощ

Официално: Главчев даде на ДАНС и прокуратурата казуса с болницата „Мама и Аз“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване