Учени получиха конфиденциални документи за страничните ефекти от ваксината на Pfizer срещу COVID-19

27625
Учени получиха конфиденциални документи за страничните ефекти от ваксината на Pfizer срещу COVID-19
Снимка: Getty Images

Документи, публикувани от Агенцията по храните и лекарствата (FDA), разкриват, че производителят на лекарства Pfizer е регистрирал близо 160 000 нежелани реакции при приложение на своята ваксина срещу COVID-19 за периода 1 декември, 2020 година - 28 февруари, 2021 година.

Документите са получени от група лекари, професори и журналисти, които подадоха искане по Закона за свобода на информацията (FOIA) до FDA за тяхното предоставяне. Интересен факт е, че те са завели иск в съд в Тексас, а по случая има коментар за агенция Reuters - че е невероятно как FDA е заявила, че ще ѝ трябват 55 години да публикува всички страници от информацията - т.е. до 2076 година. Те са 329 000 и заради факта, че информацията трябва да е редактирана, за да не се разкрият търговски тайни, задачата е още по-трудна. Затова и FDA е предложила да разсекретява по 500 страници на месец - защото има да отговаря на още 400 запитвания по FOIA, а няма толкова персонал.

Ръководителят на Pfizer предрича ежегодни ваксини срещуCovid-19 много години напред

Вероятно хората ще трябва да имат ежегодни ваксини срещу Covid в продължение на много години напред, каза ръководителят на Pfizer пред ...

Първата серия от документи разкрива, че към февруари 2021 г., когато ваксината на Pfizer беше пусната в световен мащаб с одобрение за спешна употреба и "под условие"***, производителят на лекарства е събрал повече от 42 000 доклада за случаи, описващи близо 160 000 нежелани реакции от ваксинирането. Но съгласно документите, не е ясно колко дози ваксина са приложени за посочения тримесечен период (декември 2020 - края на февруари 2021), защото това е търговска тайна - съответно не може да се направи съпоставка при колко случая не е докладвано нищо!

Описаните реакции варират от леки до тежки, а 1223 са фатални. Описаните реакции в 19 582 доклада обаче са излекувани. По-голямата част от тези доклади за случаи включват хора на възраст между 31 и 50 години в Съединените щати.

Докладвани са повече от 25 000 проблема с нервната система, заедно с 17 000 заболявания на опорно-двигателния апарат и съединителната тъкан и 14 000 стомашно-чревни нарушения. Има над 8800 случая на респираторни проблеми и проблеми с функциите на гръдния кош. Докладвани са редица различни автоимунни състояния, заедно с някои особени заболявания, включително 270 доклада относно бременни жени, в рамките на които има 23 спонтанни аборта, както и само 2 случая общо на преждевременно раждане и на мъртвородено дете.

Ваксината на Pfizer е одобрена за деца от 5 до 11 години от Европейската агенция по лекарствата

Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръчва употребата на ваксината срещу коронавирус "Комирнати", която е разработка на Pfize...

Тези странични ефекти са били известни по-рано и всички са били регистрирани в базата данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ, в системата за докладване на нежелани събития (VAERS), в която към 12 декември има докладвани 3300 смъртни случая след ваксинация с ваксината на Pfizer. Това число до голяма степен съответства на собствените данни на компанията. Говорим обаче за сурови данни - т.е. не говорим за окончателна диагноза и това е изрично записано в официалното определение на VAERS! Данните в тази система се анализират, съответно потвърждават или отхвърлят през други системи. Специално подробно обяснение ВИЖТЕ ТУК!

Логично, критици казват, че някои от тези смъртни случаи не могат да бъдат категорично свързани с ваксинацията, докато други твърдят, че истинският брой на смъртните случаи и неблагоприятните ефекти не се съобщава.

Документите на Pfizer са използвани от FDA при оценката да обяви продукта на компанията за достатъчно безопасен (ползата да превишава риска). Ваксината е одобрена за американци над 16 години, за деца на и над петгодишна възраст и за бустер дози за хора на възраст над 16 години.

*** "Под условие" значи следното - че са налице достатъчно убедителни данни за качеството, безопасността и ефикасността на ваксината. При това положение, компанията-производител ще продължи да предоставя резултати от основното изпитване, което продължава 2 години. Това изпитване и допълнителни проучвания ще предоставят информация за това колко дълго трае защитата, до колко добре ваксината предотвратява тежко протичащото заболяване COVID‑19, до колко добре защитава имунокомпрометирани хора, деца и бременни жени и дали предотвратява асимптоматични случаи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Защо спиралата на ДНК почти винаги е усукана надясно?

Проучване: Кучетата разпознават думи, свързани с определени предмети

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com