Шарков: Вярвам, че БЛС ще отнеме правата на лекарката от Тетевен

12225
Шарков: Вярвам, че БЛС ще отнеме правата на лекарката от Тетевен
Снимка: БГНЕС

Реалната алтернатива е била да се направи цезарово сечение, а не висок форцепс. Имало е и натискане на корема на родилката – т.нар. метод на Кристелер, за да се предизвика раждане и то е направено по възможно най-травматичен начин. Това призна публично заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков, който подчерта, че докладът на "Медицински одит" вече е в прокуратурата.

Това, което ни казаха, че колежката, която е следила бременността на Наташа Габровска, не си е говорила с колежката, която е извършвала раждането, каза още Шарков. Изводът е, че д-р Нина Байчева неправилно е преценила възможностите за раждане, добави той.

Лекарки хвърлиха вината за случая в Тетевен заради липсата на анестезиолог

Основното нещо в случая в Тетевен е липсата на адекватно наблюдение преди раждането. Ако въпросната пациента (бел. ред. – Наташа ...

Попитан дали лекари като Нина Байчева трябва да продължат да практикуват след такъв случай, Шарков отговори, че е видял ненормално отношение на поведение. Това поведение трябва да бъде осъдено остро от Българския лекарски съюз (БЛС), защото иначе обвиненията ще падат върху всички лекари. БЛС има право да отнеме лекарски права до три години и вярвам, че в този случай той ще си свърши работата, поясни Шарков. Санкцията е 7 хил. лева и искаме тя да бъде поне удвоена, заяви зам.-здравният министър. Той добави и, че още на 7 май здравното министерство е издало заповед за проверка на случая в Тетевен.

Трябва да се казва истината и съм сигурен, че случаят в Тетевен не е представителна извадка. Ние искаме да направим промяната в здравеопазването и съпротивата срещу това показва положението, каза Шарков в опит да обясни колко работа има пред здравното министерство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Ловеч