Шефът на „Пирогов“ посети Смолян: Децата да ходят боси

18049
Шефът на „Пирогов“ посети Смолян: Децата да ходят боси
Снимка: Actualno.com/Анита Чолакова

150 деца преглеждат днес седем специалисти от УМБАЛСМ „Пирогов“ в Смолян. Лечебното заведение в София отбелязва 5 години от началото на национална програма „Детско здраве - Пирогов”. В специализираната профилактика се включиха д-р Даниела Дариткова – председател на комисията по здравеопазване към НС, и изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. Асен Балтов.

Изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов обясни за Actualno.com причината, по която са избрали Смолян, каза мнението си за недостига на кадри в здравеопазването и даде съвет на младите майки.

Каква е идеята за тези профилактични прегледи, д-р Балтов?

Нали знаете, че в "Пирогов" открихме детските хирургични клиники, сега откриваме детската травматология, предстои същото да стане с детската урология и детски изгаряния. Така че идеята ни е оттук-нататък ние да помагаме на нашите колеги от страната, да ходим на такива специализирани профилактични прегледи. Когато има нужда от високоспециализирана помощ в областта на детската хирургия, детската травматология, детската урология, да ги насочваме директно към "Пирогов" . По този начин се избягва дългият път, по който родителят търси помощ, защото не знае накъде да се насочи.

И търси връзки евентуално?

Не говорим за връзки. Понякога пътят между Смолян, както е в момента, и идването му в "Пирогов" при правилния доктор, при доц. Шивачев примерно, който е най-добрият гръден хирург, изисква до шест месеца понякога. Имаме случаи, при които ходят в една, втора, трета болница. Най-накрая идва при нас.

Защо се получава лутането?

Не мога да кажа. Може би до слаба колаборация или до самите специалисти, до това, че става дума за деца, които се гледат първо от педиатри, а едва след това педиатърът го насочва към педиатрична клиника, после от педиатрична клиника започват да го лекуват. Забавят се. Не виждат примерно, че не е за тях проблемът.

Най-вече е до лекар тогава?

Това е единият вариант. Другият е, че просто понякога хората мислят, че може да мине и без операция или без специализирана помощ. Ние сме насочени най-вече към оперативното лечение. Знаете, в "Пирогов" лекуваме предимно оперативно. Някои хора имат и едно такова недоверие - дали трябва да се оперира детето сега, дали не може по друг начин да се излекува. И това забавя процесите.

Кои лекари са в Смолян днес?

Доц. Шивачев - детски хирург, д-р Цоцомански - детски ортопед травматолог, д-р Пеев - детски уролог, д-р Меджидиев - уши, нос, гърло както за деца, така и за възрастни, д-р Праматарова - офталмолог, д-р Аврамова -също уши, нос гърло, защото има много желаещи за прегледи по ото-рино-ларингология. И аз като придружител и помощник също в ортопедията и травматологията.

150 деца са били записани, вярно ли е?

Да, така е. 150 деца ще прегледаме за целия ден. Някои използват възможността да бъдат прегледани от няколко специалисти. Така, че около 200 прегледа ще направим. Всички сме тук и ги очакваме. Който дойде, веднага го приемаме, не чакат дълго. Няма изнервяне. Прегледите ще продължат докъм 3 часа следобед сигурно. И с д-р Дариткова говорихме да направим така, че да продължим кампанията, да обиколим колкото може повече места, защото ние не сме конкуренция на никого, просто искаме да помогнем. И неща, които не могат да бъдат лекувани в съответните области, да ги поемаме ние.

Да очакваме ли да направите график за посещения?

Ако има наистина желание, ще дойдем в Смолян отново. Ако се създаде организация, сме готови да посетим различни градове. Ние говорихме с директора на болницата в Смолян д-р Даракчиев. И на него му казахме, че когато имат желание, ние може да се отзоваваме примерно в петък и събота.

Чия е инициативата за това посещение в Смолян?

Съвместна е на нас и д-р Дариткова . По този проект работим вече 5-та година, но досега беше някак си спонтанно, по желание или приятелски отношения. Докато сега искаме да обхванем колкото се може повече области в България.

Как ви се видя детското отделение?

Мога да кажа, че съм изключително очарован от това, което виждам в болницата. Много европроекти са реализирани. Болницата изглежда много добре. Аз като ортопед-травматолог познавам двама от колегите тук. Те са наши възпитаници. Завършили са и са взели специалност в "Пирогов" - д-р Стаевски и д-р Славчев. Д-р Славчев беше даже при мен. Така че те работят много добре, имат много добра апаратура. Сега оперират и обещаха като свършат операцията пак да се видим, да разгледаме и отделението. Но има много добра база.

Само лекари достатъчно няма, дали този проблем има решение?

Кметът на Търън разби експертите: За свлачището след Смолян има индикации от 20 г.

Аз съм кмет от 35 години, това свлачище е от 20 години и беше въпрос на време кога ще се случи, заяви кметът на село Търън Явор Говедар...

За съжаление това е проблем, който може би трябва да бъде разрешен в бъдеще, защото трябва да има все пак някакво териториално разпределение, особено на специализантите. Знаете, че всички искат да вземат специалност в най-големите университетски болници. Но всъщност болниците имат лимити. Те не могат до безкрайност да приемат специализанти. Примерно в травматологията в "Пирогов" имаме 24 специализанти. А реално, като завършат, не можем да оставим повече от 6-има. Всички други трябва да си търсят работа.

Тоест, Вашата идея е местата да се разпределят на териториален принцип?

Да. И тези хора наистина да отиват и да вземат специалност където могат.

Сега как е?

Сега всеки обявява места, но всъщност друго се получава. Говорих с колегата и той ми казва, че за обявените 18 специалности в Смолян няма желаещи за специализация, което е неприятно.

Вие заради проблема с детското отделение ли избрахте да дойдете в Смолян, понеже беше пред закриване заради недостиг на лекари?

Пускат заобиколен път заради свлачището Смолян-Мадан

При добри метеорологични условия следващата седмица ще бъде пуснат обходен път през село Влахово, който да обезпечи трафика в района на...

Не, ние не искаме да заменяме колегите от детско отделение, просто помагаме. А този проблем с недостига на кадри важи за всички. И той може би ще се задълбочава. Колкото и да е неприятно да го кажа, едно време си имаше едно райониране, което вършеше работа. Сега го няма и затова всички искат да взимат специалности в големите градове. В някои области високоспециализирани технологии може да се видят само в големите болници, но истинската медицина всички знаем, че се учи от спешните кабинети. От там се започва. Така че всички трябва да минат през спешността, да видят какво е инфаркт, какво е инсулт, какво е счупване, какво е хипертонична криза. Някак си станахме много високоспециализирани и забравихме общата медицина.

С какви болести идват деца днес?

В ортопедията мога да кажа, че най-често са с начално плоскостъпие. При 2-3 деца беше по-задълбочено, при другите беше съвсем в началото. Дали сме насоки, казали сме какво трябва да направят. И ако имат проблеми, обяснихме къде да търсят помощ.

До какво води плоскостъпието?

До по-бързо износване на глезенната става и бърза уморяемост, до проблеми с походката в по-голяма възраст, защото децата са леки и нямат проблеми, но после се натрупват килограми и настъпват усложнения и в колянната, и в глезенната става, даже и в тазобедрената.

С това заболяване ли се раждат?

Първа военна клетва в Смолян от 15 години

За първи път от 15 години днес на площада в Смолян се заклеха 46 военнослужещи. Те са новото попълнение на сфрмирания едва от няколко м...

Много рядко. В повечето случаи постепенно се придобива.

От какво?

Най-различни са факторите - от неправилна обувка, неправилна походка, от носене на обувки, които са без ортопедична подметка. Различни са, няма глобална причина.

А какъв съвет ще дадете, за да не се стига до плоскостъпие?

Всички деца да ходят боси, за да усещат с ходилата си върху какво стъпват. Като ходят боси възникват определени възбудни импулси, които заздравяват мускулатурата на ходилото. Всички се тревожат, че детето като ходи босо, ще се разболее или ще се нарани. Да му свалим фанелката, че се е изпотило. А не трябва.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян