Сигнал: Единствената у нас клиника за бъбречно трансплантирани се превръща в COVID отделение

6266
Сигнал: Единствената у нас клиника за бъбречно трансплантирани се превръща в COVID отделение
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

Преструктурират в COVID отделение Клиниката по трансплантация и нефрология в Александровската болница. За това алармира Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум” и уточни, че е получил редица сигнали от притеснени пациенти, които се наблюдават в клиниката.

Пред Дарик началникът й проф. Емил Паскалев уточнява, че тя няма да бъде закривана, а ще бъде дислоцирана на друго място. Според Димитров обаче преместването на клиниката е медицински несъобразно, защото бъбречно трансплантираните пациенти трябва да са изолирани и не трябва да се сместват с останалия поток.

Проф. д-р Владов: Броят на трансплантациите рязко спадна през последните месеци

Българският лекар има нужда от известно легитимиране пред обществото, че си върши работата както трябва. Това е признание за съсловието...

"Започнахме да получаваме сигнали от пациенти. Проф. Паскалев ми каза, че е взето решение звеното да бъде преместено в друга сграда. А то е единствено за наблюдение на бъбречно трансплантирани пациенти в България. Аз лично бях изумен. Това са хора, които са със имуносупресивна терапия, години наред с професор Паскалев сме се опитвали да направим така, че тези хора да получат най-модерната терапия, но и да бъдат изолирани, защото те не трябва да се смесват по никакъв начин с останалите болно лежащи. И изведнъж тази клиника се премества някъде. Същото ще се случи и с хората с ревматологични заболявания. Клиниката им ще стане ковид болница, те ще бъдат преместени някога някъде си. Кой ще понесе отговорност първо за тоталния стрес на тези хора? Това не помага на медицината по никакъв начин,” категоричен е Димитров.

"С действието или бездействието на министъра на здравеопазването проф. К. Ангелов единственият диспансер за бъбречно трансплантирани в България ще бъде превърнат в COVID-отделение. Решението противоречи на всички медицински и професионални норми – за човешките въобще не може да става въпрос", категорични са от пациентската организация на страницата си във Facebook.

"Унищожаването на специализирани структури, като Клиниката по нефрология и трансплантации към УМБАЛ „Александровска болница”, Клиниката по ревматология към УМБАЛ „Свети Иван Рилски” София и преобразуването им в COVID-отделения показва много ясно каква е насочеността на властта към хронично болните пациенти по време на пандемия – систематично и насочено действие, което може да бъде квалифицирано единствено като ГЕНОЦИД!!!", се казва в позицията на "Български пациентски форум". От организацията категорично се противопоставят на подобни решения, квалифицирани като "безумия, които поставят в риск живота на българските пациенти с хронични заболявания".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com