След трагедията с тригодишно дете в Педиатрията - държавата изглежда още не взема мерки за организацията

4018
След трагедията с тригодишно дете в Педиатрията - държавата изглежда още не взема мерки за организацията
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов

За огромно съжаление има болести, които не се поддават на лечение. Какво би се случило, ако 3-годишния Александър беше прегледан при първото идване в Педиатрията (детска болница „Проф. д-р Иван Митев“)? Според д-р Елена Георгиева, чието име нашумя като лекарят, прегледал Алекс в Педиатрията и на чиято глава се стовариха обвинения в немарливост, нищо чудно лекарската препоръка да е била същата като от болница "Лозенец" – домашно лечение.

Д-р Георгиева уточни, че Педиатрията не разполага с консултативен кабинет, а само с кабинет за спешен преглед. Тя уточни, че починалият Алекс е бил пратен в "Пирогов" с идеята да продължи лечението му, след като е бил стабилизиран. И беше категорична пред Нова телевизия: "Абсолютно нищо повече не можеше да се направи".

От Педиатрията де факто потвърдиха, че заради истерията по случая с починало дете напускат лекари

Без анестезиолог лица в тежко състояние не могат да бъдат лекувани. Това заяви доц. Д-р Димитър Калайков, временно ръководещ Педиартият...

Слава Богу, рядко се случва – двустранна хеморагична пневмония, с кръвоизливи в надбъбречните жлези, заяви Георгиева и добави, че в България има по 4-5 такива случая годишно – и деца, и възрастни.

Според лекарката, съдбата на Алекс може да послужи за урок и да се случат по-добри неща в системата. "Трябва да се знае, че първият лекар, който може да помогне, е личният лекар. Друг е въпросът, че малко лични лекари имат педиатричен опит", подчерта Георгиева и призна, че има недоверие между личните лекари и пациентите що се отнася до деца, защото няма в поликлиниките педиатри и съответно се товарят болници като Педиатрията дори и за по-дребни неща.

Ако Педиатрията получи статут на болница, която се подпомага директно от министерството, проблемът ще бъде решен, защото тя се финансира от клиничните пътеки, които са недофинансирани, смята д-р Георгиева. Тя вярва, че Педиатрията може да стане ядро за лелеяната нова детска болница и въобще за детското ни здравеопазване. "Резултатите до този момент показват, че не сме чути", каза още лекарката, която попита и какъв сега е проблемът да се дават консултации по Skype – практика, отдавна позната в чужбина.

В България повече от 120-130 болници не трябват, а има над 300, каза проф. Генчо Начев пред БНТ. Той директно добави, че има болници, които лъжат документално, за да вземат пари от клинични пътеки.

Отпускат 3,450 млн. лв. за подобряване на детското и майчино здравеопазване

„С Постановление Министерският съвет днес отпусна 3,450 млн. лв. за подобряване на детското и майчино здравеопазване в страната. ...

"За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха уволнени колеги. Екипите, които се бориха за живота на това дете неоснователно бяха наранени - Д-р Елена Георгиева. Стигна се до там, че специалността "Педиатрия" да получи допълнителен отлив. Стигна се до там уважавани лекари да бъдат опетнени", добави председателят на БЛС д-р . Никой от тях не отива с мисълта да увреди някое дете и добави, че често лечебното заведение задлъжнява, тъй като има случаи, в които деца се лекуват с месеци докато се установи от какво точно страдат, подчерта д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

Какво е официалното заключение за смъртта на Алекс - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване