Столичните лекари с призив за национален протест на 6 април

1854
Столичните лекари с призив за национален протест на 6 април
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Столична лекарска колегия на Български лекарски организира националния протестен митинг „Истинска реформа, за истинска медицина”, който ще се състои на 6 април от 15.00 ч. на площад „Атанас Буров” в карето между сградите на Народно събрание, Министерски съвет, президентство и БНБ.

Това се казва в обръщение на Столичната лекарска колегия. В него общопрактикуващите лекари от София призовават ОПЛ да не подписват индивидуалните си договори или анекси с НЗОК и да участват в националния протест. Те представят девет свои искания, които да бъдат издгнати и на предстоящия протест.

Под номер едно е разписано „решението на НС на НЗОК незабавно да бъде оттеглено”. Настоява се да продължи действието на НРД 2015 и възстановяване на действащите към него наредби до приемането на нов НРД.

Необходимо е незабавно да се пристъпи към промяна на наредбите и процедура за промяна в ЗЗО и ЗЛЗ и ЗБНЗОК в честа му противоречаща на ЗЗО с цел възстановяване на договорното начало, подчертават столичните общопрактикуващи лекари.

Другите искания са както следва:

Да започне преговорен процес за изготвяне на нов НРД с равнопоставено участие на експерти на НСОПЛБ и БЛС

Да бъде направена ясна, прозрачна и точна оценка на средствата на НЗОК , събирани от вноските на българските граждани с отчетност на всеки 3 месеца.

Да стартира процедура за въвеждане на електронна здравна карта и отпадане на системата на пръстовия автентификатор. Да се открие процедура за подготовка за промяна на ЗЗО в частта за солидарност, като се обвърже електронната здравна карта с вноските на здравно осигурените лица.

Държавата да започне незабавно да внася пълен обем здравноосигурителни вноски за групите, които тя осигурява и да бъде решен трайно проблемът със здравно неосигурените лица.

Да се обвърже потребителската такса с МРЗ и тя да бъде заплащана от всички ЗОЛ, а за освободените тя да се заплаща от съответното ведомство.

Да се увеличи поетапно процента от бюджета на НЗОК в частта ПИМП- ОПЛ от 6% на 12%, съгласно препоръките на Световната банка за развитие и Здравна стратегия 2020.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване