TikTok предизвикателства вкарват десетки деца в болница

13167
TikTok предизвикателства вкарват десетки деца в болница
Снимка: iStock

Видеоклипове, които се разпространяват масово в платформата ТикТок, показват как с две магнитни топчета да се симулира пиърсинг на езика, като едното топче се поставя под езика, а другото се закрепва в резултат на привличането отгоре. Магнитните топчета с диаметър около 6 милиметра се продават свободно като играчки. Опитите да се повтори предизвикателството обаче в редица случаи води до неволно поглъщане и тъй като топчетата залепват едно за друго, могат да доведат до увреждания в стомашно-чревния тракт и дори до опасно за живота спиране на кръвообращението. 

За такъв случай стана ясно от град Бургас, където шестгодишно дете се бори за живота си. Шестгодишната Мария от Бургас е оперирана по спешност в „Пирогов“ след като „на шега“ гълта магнитни топчета заради TikTok предизвикателство. Мария се сдобива с магнитните топчета от батко си, който пък ги получава в училище, в урок за силата на магнитите. Тя поглъща топчетата в отговор на TikTok предизвикателство, в което трябва да имитира пиърсинг в устата като слага на езика си топчета с диаметър между 3 и 5 мм. Детето проявява първите симптоми, силни болки в коремчето, месец и половина след „играта“. Какъв е проблемът се разбира едва при рентгеновата снимка. Мария е откарана по спешност от Бургас в София и оперирана от д-р Стефан Стоилов, завеждащ отделението по детска коремна хирургия в МБАЛСМ „Пирогов“.

TikTok изпревари Facebook и вече е най-теглената социална мрежа

Социалната мрежа TikTok е изпреварила Facebook в края на миналата година, превръщайки се в най-изтегляното приложение сред социалните м...

За д-р Стоилов това е поредният „магнитен“ случай. През последните няколко месеца в „Пирогов“ зачестяват операции на деца, глътнали топчета по време на популярната игра в социалните мрежи. „Преди Мария, оперирахме 7 часа друго дете на нейната възраст. Извадихме едно по едно 21 магнитни топчета и установихме, че те са предизвикали 14 перфорации на стомашно-чревния тракт“, разказва д-р Стефан Стоилов. „Тези топчета са невероятно опасни за живота на децата. Трудни са за диагностика, симптомите се появяват късно, а и доста лекари не осъзнават сериозността на проблема“, допълва той пред Нова телевизя.

Произведените в Китай топчета са направени от много силна магнитна сплав. Когато попаднат в коремчето на детето, те залепват едно за друго, пробиват цялата чревна стена на близкостоящи чревни бримки и формират чревни фистули. Топчетата не могат да бъдат изкарани от там по друг начин, освен чрез сложно оперативно лечение за възстановяване целостта на стомашно-чревния тракт.

Родителите на пострадалото дете и лекарите в „Пирогов“ са категорични, че животозастрашаващите магнитните топчета трябва да бъдат забранени за продажба у нас – така както са направили вече в други страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване