Учените зад иРНК ваксините срещу Covid спечелиха Нобел за медицина

1803
Учените зад иРНК ваксините срещу Covid спечелиха Нобел за медицина
Снимка: iStock

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2023 г. бе присъдена на двама учени, разработили технологията, довела до създаването на иРНК ваксините срещу Covid-19. Професорите Каталин Карико и Дрю Вайсман си поделят приза.

Технологията им е била експериментална преди пандемията, но сега предпазва милиони хора по света от вируса. Същата иРНК технология се изследва и за противодействие на други заболявания, включително рак.

"Лауреатите допринесоха за безпрецедентния темп на разработване на ваксини по време на една от най-големите заплахи за човешкото здраве в днешно време", обяви Нобеловият комитет.

Още: Рязко покачване на заразените с COVID-19 в Гърция

иРНК ваксините

Ваксините обучават имунната система да разпознава и да се бори със заплахи като вируси или бактерии. Традиционната технология за ваксини се основава на мъртви или отслабени версии на оригиналния вирус или бактерия - или чрез използване на фрагменти от инфекциозния агент.

За разлика от тях, ваксините с рибонуклеинова киселина (иРНК) използват съвсем различен подход. По време на пандемията Covid ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech се основаваха именно на нея. Тези ваксини съдържат генетични инструкции за изграждане на протеин. Когато се инжектират в тялото, клетките ни започват да произвеждат голямо количество от вирусния протеин. Имунната система ги разпознава като чужди и ги атакува.

Снимка: iStock

Голямата идея на технологията е, че може бързо да се разработи ваксина срещу почти всичко - стига да се знаят правилните генетични инструкции, които да се използват. Това я прави много по-бърза и по-гъвкава от традиционните подходи за разработване на ваксини.

Съществуват дори експериментални подходи, използващи технологията, които учат телата на пациентите как да се борят със собствените си ракови заболявания. Учените анализират тумора на пациента, търсят протеини, произвеждани от рака, които не се съдържат в здравата тъкан, и разработват ваксина, насочена към тях, която инжектират на пациента.

Още: Спад в броя на заразените с коронавирус у нас за денонощие

Лауреатите

Професор Карико и професор Вайсман се запознават в началото на 90-те години на миналия век, когато работят в Университета на Пенсилвания, САЩ. Двамата правят решаващите пробиви, които позволяват създаването на ваксини с иРНК.

Принципът е свързан с нормалната човешка биология. Ролята на РНК в нашия организъм е да преобразува инструкциите, които са заключени в генетичния ни код - или ДНК, в протеините, от които е изградено тялото ни.

Чрез усъвършенстване на технологията изследователите успяват да произведат големи количества от планирания протеин, без да предизвикват опасни нива на възпаление, които са наблюдавани при експерименти с животни. Това проправя пътя за разработване на технологията за ваксина, която да се използва при хора.

Каталин Карико сега е професор в Университета в Сегед, Унгария, а Дрю Вайсман все още работи като професор в Университета на Пенсилвания, пише BBC.

Още: Проф. Кантарджиев: Новите подварианти на COVID не са така смъртоносни, опасни и тежки, както преди три години

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Здравният министър за коклюша: Внимаваме с посланията заради паниката, сегашната ваксина е слаба

Без нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Нов спад в броя на заразените с Ковид, само в две области има нови случаи

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com